Obľúbené rizoto, kto by ho nemiloval? Častokrát je to v našich končinách zmes uvarenej ryže, kuracieho alebo bravčového mäsa a nejakej tej zeleniny. Nejeden Talian by sa pri pohľade na túto našu klasiku chytil za hlavu. Je však pravda, že talianska verzia rizota je zložitejšia a málokomu sa chce ju do bodky pripravovať.
Nájdu sa však aj recepty, ktoré sú oveľa lepšie a na prípravu jednoduché. Výsledok stojí za to. Zmes chutí správnych korenín, byliniek a cukety si získa vaše chuťové poháriky. Základom je použiť ryžu, ktorá je určená na rizoto. Viac o tom, ako správne variť rizoto, sa dočítate v našom článku o talianskych špecialitách.
Na rizoto z cukety a mäty budeme potrebovať:
- 3 Pl olivový olej
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 100 ml bieleho vína
- 350 g jazmínovej ryže
- 40 g masla
- 1 ks strednej cibule
- 5 lístkov mäty
- 1 ks čili papričky
- 1 ks menšej cukety
- 50 g strúhaného parmezánu
- čierne korenie
- soľ
Ako na to:
Na masle a oleji si opražíme cibuľu s nasekanými mätovými lístkami a najemno nakrájanou čili papričkou. Sem-tam premiešame a dusíme približne 4 až 5 minút. Nakrájame si cuketu na ľubovoľné kúsky a pridáme ju k maslovo-cibuľovému základu. Zmes na rizoto poriadne premiešavame a necháme spolu dusiť na miernom ohni približne ďalších 5 minút.
Jazmínovú ryžu premyjeme aspoň dvakrát a pridáme k dusenej cukete. Osolíme, okoreníme a podlejeme decom vína. Pomaly premiešavame a ak víno vyprchá, začneme rizoto podlievať vývarom. Poriadne premiešavame a varíme aspoň 20 minút. V polovici varenia pridáme parmezán a ochutnáme, či je ryža uvarená. Rizoto podlejeme ešte vývarom len v prípade, ak sa zdá byť príliš husté.
Voilá, hotové rizoto z cukety a mäty je hotové, prajeme vám dobrú chuť.