ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Ktoré obľúbené jedlá pochádzajú z Talianska?

Milujeme taliansku kuchyňu a zostavovať rebríček najlepších talianskych jedál by bolo veľmi ťažké, keďže väčšina z nich je veľmi chutná. Niektoré z nich pripravujeme doma bežne, iné si dávame v reštauráciách, no nech je to akokoľvek, majú na Slovensku veľkú obľubu.

talianska pizza

Neapolská pizza

Bolo by čudné vynechať zo zoznamu pizzu. Najlepšiu si vychutnáte práve v reštuaráciach v Neapole, odkiaľ táto dobrota pochádza, avšak táto pizza sa podáva bez kukurice, kuracieho mäsa, slaniny a podobne. Najčastejšími ingredienciami sú paradajková omáčka, mozzarella najvyššej kvality, oregano, cesnak a to všetko na chrumkavom ceste.

polievka minestrone

Polievka minestrone

Minestrone znamená „veľká polievka“ a základný recept sa v tomto prípade neberie príliš prísne, takže je priestor na veľa zmien. Dá sa povedať, že ide o zeleninovú polievku, ktorá má podľa svojho názvu toľko ingrediencií, že do nej zapichnete lyžicu. Je dobré začať s opekanou slaninou, potom môžete pridať všetko, ale naozaj všetko: kapusta, repa, cherry paradajky, fazuľa, zemiaky alebo kúsok pesta.

lasagne

Lasagne

Cestoviny, bešamelová omáčka a pomleté mäso, zelenina, syr alebo tuniak, zapečené v rúre. Mnoho jedál považujeme za najlepšie na svete, no lasagne patria k tým najpopulárnejším.

bolonská omáčka

Bolonská omáčka

Podstatou bolonskej omáčky je soffrita (cibuľa, mrkva, zeler), mleté hovädzie mäso, červené víno a paradajka. Doma sa pripravuje skôr z hovädzieho mäsa s paradajkovou omáčkou a s množstvom bazalky, ale v pôvodnej verzii je dôležitým elementom červené víno. Pripraviť si ju môžete na špagety alebo do spomínaných lasagní.

hríbové rizoto

Rizoto

Jedlo, ktoré často pripravujeme úplne nesprávne. Vo väčšine prípadov u nás je rizoto zmes ryže so zeleninou a mäsom, no talianska verzia je trošku zložitejšia. Základom je použiť ryžu, ktorá sa vyslovene má použiť na rizoto. Nevarí sa klasickým spôsobom, podlieva sa bielym vínom, až kým sa neuvarí, takže relatívne vysoký obsah škrobu v ryži sa premení na úžasnú krémovú konzistenciu. Do rizota sa pridáva aj malé množstvo masla a parmezánu. Skutočne tradičné rizoto v talianskych reštauráciách pripomína skôr prívarok ako misku ryže.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *