Rizoto z cukety a mäty

Obľúbené rizoto, kto by ho nemiloval? Častokrát je to v našich končinách zmes uvarenej ryže, kuracieho alebo bravčového mäsa a nejakej tej zeleniny. Nejeden Talian by sa pri pohľade na túto našu klasiku chytil za hlavu. Je však pravda, že talianska verzia rizota je zložitejšia a málokomu sa chce ju do bodky pripravovať. 

Nájdu sa však aj recepty, ktoré sú oveľa lepšie a na prípravu jednoduché. Výsledok stojí za to. Zmes chutí správnych korenín, byliniek a cukety si získa vaše chuťové poháriky. Základom je použiť ryžu, ktorá je určená na rizoto. Viac o tom, ako správne variť rizoto, sa dočítate v našom článku o talianskych špecialitách

cuketa
Cuketa

Na rizoto z cukety a mäty budeme potrebovať:

  • 3 Pl olivový olej
  • 1,5 l zeleninového vývaru 
  • 100 ml bieleho vína
  • 350 g jazmínovej ryže 
  • 40 g masla
  • 1 ks strednej cibule
  • 5 lístkov mäty
  • 1 ks čili papričky
  • 1 ks menšej cukety  
  • 50 g strúhaného parmezánu 
  • čierne korenie 
  • soľ

Ako na to: 

Na masle a oleji si opražíme cibuľu s nasekanými mätovými lístkami a najemno nakrájanou čili papričkou. Sem-tam premiešame a dusíme približne 4 až 5 minút. Nakrájame si cuketu na ľubovoľné kúsky a pridáme ju k maslovo-cibuľovému základu. Zmes na rizoto poriadne premiešavame a necháme spolu dusiť na miernom ohni približne ďalších 5 minút.

Jazmínovú ryžu premyjeme aspoň dvakrát a pridáme k dusenej cukete. Osolíme, okoreníme a podlejeme decom vína. Pomaly premiešavame a ak víno vyprchá, začneme rizoto podlievať vývarom. Poriadne premiešavame a varíme aspoň 20 minút. V polovici varenia pridáme parmezán a ochutnáme, či je ryža uvarená. Rizoto podlejeme ešte vývarom len v prípade, ak sa zdá byť príliš husté.

Voilá, hotové rizoto z cukety a mäty je hotové, prajeme vám dobrú chuť. 

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *