Nazjedenie.sk

Strava v tehotenstve

V tehotenstve je nesmierne dôležité, aby malo telo budúcej mamičky dostatočné množstvo rôznych vitamínov, minerálov a iných dôležitých látok. Zlá strava v tehotenstve môže mať celoživotné následky na telesný, ale aj duševný stav vášho dieťaťa.

Ideálna strava by mala byť vyvážená, ktorá dodáva všetko potrebné. Rastúce dieťa potrebuje omnoho viac energie hlavne v mesiacoch, kedy je delenie buniek veľmi intenzívne. Vegetariáni získajú potrebné látky zo strukovín, ako je hrášok, šošovica, fazuľa, orechy, či sója a je dobré, ak tieto strukoviny kombinujú s celými zrnami, ako napríklad ryža, pšenica, ovos, jačmeň, raž a iné.

vegetables-1210240_640Žena v tehotenstve by mala na obed konzumovať stravu s vysokým obsahom bielkovín. Na obed totiž telo dokáže spracovať bielkoviny efektívnejšie než napríklad v noci. V posledných mesiacoch tehotenstva sa z tela matky uvoľňuje vápnik, preto je potrebné zvýšiť príjem mliečnych výrobkov, konzumovať môžete aj sóju a morské riasy.

Kyselina listová
Kyselina listová môže počas tehotenstva pomôcť zabrániť vrodeným vadám, ako defekt neurálnej trubice, ktorý môže spôsobiť rôzne ochorenia, napríklad rázštep chrbtice. Kyselinu listovú obsahujú potraviny, ako listová zelenina, hnedá ryža, niektoré raňajkové cereálie, chlieb alebo aj margaríny.

Vitamín D
Tento vitamín je dôležitý pre zdravé kosti. Viac o vitamíne D sa dozviete tu.

Železo
Nedostatok železa vyvoláva únavu a anémiu. Železo môžete získať z chudého mäsa, z listovej zeleniny, zo sušeného ovocia. Aj orechy obsahujú železo. Dávajte však pozor na možnú alergiu.

Vitamín C
Tento vitamín môže pomôcť absorbovať železo z potravy. Vitamín C obsahujú citrusové plody, paradajky, brokolica, paprika, zemiaky a niektoré čisté ovocné šťavy. Viac o tomto vitamíne sa dozviete tu.

Vápnik
Vápnik je nesmierne dôležitý pre kosti a zuby. Nájdete ho v mliečnych výrobkoch, v rybách s jedlými kosťami, v raňajkových cereáliach, v sušených plodoch, ako sú figy či marhule. Obsahuje ho tiež pečivo, mandle, tofu, alebo listová zelenina.

Pravidelné kontroly u doktora sú taktiež nesmierne dôležité. Z vyšetrení vám váš lekár s istotou povie, aké vitamíny a minerály vám chýbajú a čo by ste mali, prípadne nemali konzumovať.

Autor: Dads
Zdroj: www.nhs.uk, www.healthandyoga.com
Ilustračné foto: sxc.hu

Exit mobile version