Moja babička stále vravieva, že silný kurací vývar je lepší, ako akýkoľvek liek. Dodá telu živiny a pohladí dušu. Či už na chrípku, prechladnutie alebo aj na opicu, kurací vývar je na to výborný.
Okrem toho ho môžete použiť či už na polievku s domácimi rezancami alebo inou cestovinou, alebo do omáčok. Kurací vývar sa vo vašej domácnosti určite nestratí. Na poriadne silný vývar potrebujete kuracie mäso, či už trupy, stehná alebo dokonca krídla, trošku zeleniny a pár korenín. Je síce pravda, že musí dlho vrieť, no jeho intenzívna chuť, či už vo forme polievky alebo v omáčke alebo pečenom mäse dodá je nezameniteľná.
Na kurací vývar budeme potrebovať:
- 2 ks kuracích trupov
- 1 ks kuracie stehno
- 1 petržlen
- 1 mrkva
- 1 menší zeler
- 1 cibuľa
- 2 bobkové listy
- 5 ks celého čierneho korenia
- 5 ks celého nového korenia
Ako na to:
Pripravíme si väčší hrniec, do ktorého pridáme rozpolené kuracie trupy a kuracie stehno. Očistíme si zeleninu a nakrájame na väčšie kúsky. Ošúpeme cibuľu rozpolíme na prihodíme do hrnca k ostatnej zelenine a mäsu. Do hrnca ešte pridáme korenie a bobkový list. Všetko zalejeme studenou vodou tak, aby boli všetky suroviny zaliate a nevytŕčali z nej.
Všetky suroviny privedieme k varu a varíme na miernom ohni aspoň 2 hodiny. Počas varenia sa na polievke vytvorí pena, ktorú je potrebné naberačkou alebo sitkom pozbierať. Nakoniec, hotový vývar scedíme a zo základného vývaru môžeme pripraviť polievku s domácimi rezancami alebo ho môžeme použiť na prípravu hustých krémových polievok či omáčok alebo na podlievanie pečeného mäsa.
Páčil sa vám tento základný recept na kurací vývar? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám chutil a ako ste ho vo vašej domácnosti využili. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.