Ak hľadáte jemnú maslovú chuť ukrytú v zdravej ingrediencii, určite siahnite po jednom z mnohých druhov tekvíc. S radosťou vám oznamujeme, že práve nastala sezóna tekvice zvanej hokkaido.
So zberom tejto vzácnosti s exotickým názvom sa vôbec nemusíte ponáhľať, no treba sa samozrejme vyhnúť mrazom, ktoré by ju mohli zničiť. Pokiaľ sú stopky plodov zelené, prípadne žlté, znamená to, že tekvica ešte stále prijíma živiny, aby vám neskôr pri spracovaní mohla dodať čo najviac zdravia.
Tekvica namiesto tvrdej diéty
V súčasnosti sa stále viac žien snaží znižovať svoju telesnú hmotnosť a najčastejšie pomocou prísnych diét. Tie sú však celkom zbytočné ak máte po ruke tekvicu hokkaido. Tá je celkom vhodnou potravinou pri chudnutí. Dôvodom je najmä to, že podporuje trávenie a vaše kalórie sa tak rýchlejšie spália. Okrem toho pomáha aj vysoký podiel vody, ktorá tvorí až 91 %. Ak si hokkaido zvolíte za hlavnú ingredienciu pri chudnutí, konzumujte ju dva až trikrát do týždňa. Môžete ju použiť v rôznych variáciách, no v každej z nich bude zaručene chutná.
Zdravý poklad pri varení
Snáď najznámejším receptom, ktorý sa vytvára z tohto druhu tekvice je polievka. Krémovú polievku môžete spraviť z čoho len chcete, no hokkaido je na rozmixovanú polievku asi najvhodnejšou ingredienciou. Stačí ak nakrájanú tekvicu vložíte do vriacej vody a počkáte kým celkom nezmäkne. Potom už stačí len vziať tyčový mixér a rozmixovať. Nemusíte dokonca ani pridávať zahusťovadlá v podobe smotany na varenie, pretože hokkaido polievku dostatočne zahustí. Postačí vám teda soľ, prípadne vaše obľúbené „polievkové“ korenie. Ako skvelá príloha alebo ozdoba navrch sa hodia opražené jadierka, ktoré vyberiete z dužiny hokkaida.
Druhou možnosťou je vybrať dužinu a dať ju variť spolu s koreňovou zeleninou. V momente, keď všetko zmäkne, vyberte zeleninu a polievku sceďte. Vnútro z tekvice vašu polievku lahodne ochutí a budete mať pocit, že jete miesto tekvicovej hovädziu.
Pečená alebo grilovaná tekvica hokkaido chutí ako deťom, tak aj dospelým. Ak ju na plechu pokvapkáte olivovým olejom a prikryjete alobalom, budete mať pocit, že miesto tekvice pečiete zemiaky. Výborne chutí v kombinácii s mäsom, cesnakovým maslom alebo mierne osmaženou slaninkou.
Tekvica hokkaido nemusí byť prídavkom len do slaných jedál. Nebojte sa experimentovať a vyskúšajte kúsky sterilizovať. Za najlepšiu kombináciu v podobe kompótu sa považuje ananás s hokkaidom.
Šúpanie tejto tekvice by vám dalo dosť zabrať, a preto je lepšie sa tejto práci vyhnúť. Pred spracovaním ju však musíte poriadne umyť a použiť môžete aj kefku na čistenie. Nakoniec je to jediný druh tekvice, ktorý nemusí byť vôbec ošúpaný. Pod tenkou vrstvou šupky sa ukrýva najviac vitamínov a aj kvôli tomu by bola veľká škoda zbaviť sa jej.
Oranžová farba plná vitamínov
Hokkaido pochádza z Japonska, kde ju pôvodní obyvatelia pestovali na sopečných pôdach ostrova Hokkaido. Jej zázračné účinky objavili už vtedy a využívame ich všetci do dnes. Sýto oranžové hokkaido obsahuje veľké množstvo betakaroténu. Okrem toho znižuje krvný tlak, je vhodné pre diabetikov aj tehotné ženy. Považuje sa za vyhľadávaný liek pri žalúdočných, srdcových aj obličkových ochoreniach. Tekvicové semienka blahodárne pôsobia aj na vlasy či nechty, no pomôžu aj pri zväčšenej prostate.
Ilustračné foto: pixabay.com