Nie je to síce klasický guľáš z kotlíka, no svojou kyslastou chuťou a zároveň jemnou chuťou si drží nenahraditeľné miesto v jedálničkoch.
Potrebujeme:
500 g bravčového stehna bez kosti,
1 kg kyslej kapusty,
cibuľa,
bravčová masť alebo olej,
1 smotana na varenie,
soľ,
čierne korenie,
červená mletá paprika,
bobkový list.
Postup:
Najskôr si poriadne umyté mäso pokrájame na stredne veľké kocky.
Rozpustíme si bravčovú masť a pridáme nadrobno posekanú cibuľu. Ak náhodou nemáme po ruke masť, použijeme klasický olej.
Ak je cibuľka spenená, pridáme vopred pripravené mäso a chvíľu ho necháme dusiť.
Mäso dochutíme soľou, jedným bobkovým listom, čiernym mletým korením a približne jednou čajovou lyžičkou červenej mletej papriky.
Dochutené mäso premiešame a pridáme k nemu kyslú kapustu. Ak nechceme mať guľáš príliš kyslý, tak kapustu pred pridaním premyjeme studenou vodou.
Všetko spolu dobre premiešame, podlejeme vodou a prikryjeme pokrievkou. Varíme až pokiaľ nebudú mäso a kapusta mäkké.
Keď mäso a kapusta dostatočne zmäknú, pridáme smotanu na varenie, aby sa guľáš trochu zahustil. Ak smotana nestačí, rozhabarkujeme trochu mlieka s lyžicou hladkej múky a prilejeme.
Segedínsky guľáš dochutíme a podávame s knedľou, poprípade pridáme navrch trochu kyslej smotany.
Foto: autor