Tipy a triky

  • Chuť polievky zjemníme, ak do nej pred servírovaním pridáte kúsok masla a trošku petržlenovej vňate.
  • Bielky sa lepšie vyšľahajú, keď k nim pridáte trošku soli alebo citrónovej šťavy.
  • Maslo alebo rastlinný tuk sa nám bude v ceste spracovávať lepšie, ak ho postrúhame na väčšom strúhadle.
  • Namiesto vajíčka môžeme do cesta pridať sóju. Jedno vajce nahradí 1 lyžica sóje, rozmiešaná v teplej vode.
  • Šalátové listy nekrájame, ale trháme na menšie časti. Krájanie kovovým nožom ničí vitamíny.
  • Koláč je upečený, ak špilka po zapichnutí do stredu koláča zostane čistá.
  • Krájanie cibule nebude uplakané, ak počas neho v ústach podržíte studenú vodu.
  • Šťavu z citróna vytlačíte ľahšie, ak citrón pred rozrezaním pogúľate po stole.
  • Zápach z chladničky odstránite, ak do nej vložíte pohár alebo tanierik s čerstvo pomletou kávou.
  • Bábovku vyklopíte ľahšie, ak formu pred pečením potriete maslom a vysypeme kakaom, mletými orechmi alebo kokosom.
  • Cesto je nakysnuté, ak sa po vtlačení prsta do cesta miesto vyrovná.
  • Ovocie zostane počas pečenia na vrchu koláča, ak ho pred uložením na cesto obalíte v múke.
  • Puding sa nepripáli, ak dno hrnca pred varením potriete maslom.
  • Maslový krém v zákuskoch vydrží dlhšie, ak doňho pridáte trošku rumu, likéru, alebo iného alkoholu.
  • Ak presolíte polievku, pridajte do nej surové plátky zemiakov alebo rozšľahaný bielok. Pred podávaním ich vyberte.
  • Vajce je čerstvé, ak po vložení do hrnčeka s vodou klesne na dno.
  • Mrkva ostane dlhšie čerstvá, ak na nej počas uskladnenia ponecháte aj vňať.
  • Kysnuté cesto sa pri spracovávaní nebude lepiť na ruky, ak si ich potriete olejom alebo maslom.
  • Kožka na pudingu sa nevytvorí, ak ešte horúci puding posypete práškovým cukrom.
  • Ak sa popálite, miesto si potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Rana nesčervená a nevytvoria sa vám pľuzgiere.
  • Tvrdý med vo fľaši alebo v inej nádobe roztopíte, ak ho na istý čas ponoríte do teplej vody.
  • Palacinky sa vám nebudú lepiť na panvicu, ak jej povrch potriete surovým zemiakom.
  • Syr sa pri vyprážaní na panvici neroztečie, ak ho ešte pred obalením vložíte na pár minút do mrazničky.
  • Pečené mäso necháme odstáť aspoň 10 minút a až potom krájame. Bude tak šťavnatejšie.
  • Slanina sa lepšie krája, ak ju predtým na pol hodiny odložíte do mrazničky.
  • Pálenie v ústach po pikantnom jedle zmiernite mliekom, nie vodou.
  • Nové zemiaky pred šúpaním namočte do vody s hrsťou soli. Nezafarbia vám ruky a šúpanie bude jednoduchšie.
  • Ak si popálite jazyk horúcim jedlom alebo nápojom, ihneď ho potrite maslom. Bolesť sa zmierni.
  • Celé huby môžete v chladničke ponechať aj týždeň. Pokrájané len do druhého dňa.
  • Kyslú smotanu môžete nahradiť bielym jogurtom alebo kyslým mliekom. Znížite tak energetickú hodnotu jedla.
  • Zápach z úst po cibuli zmiernite, ak sa napijete mlieka.
  • Mandle ľahko zbavíte šupky, ak ich zalejete horúcou vodou a necháte chvíľu postáť.
  • Uvarené vajíčko sa lúpe ľahšie, ak ho varíte v slanej vode.
  • Fazuľová šupka zmäkne, ak pri varení do vody pridáte rozkrojený neošúpaný zemiak.
  • Medovníčky zmäknú rýchlejšie, ak k ním do nádoby pridáte rozkrojené jablko alebo krajec chleba.
  • Kúpené surové mäso vyberte z obalu, umyte, osušte a skladujte na najnižších poličkách chladničky v uzatvorenej nádobe, najlepšie zaliate olejom. Takto vydrží dlho čerstvé.

Máte overený kulinársky trik? Napíšte nám! tip@nazjedenie.sk