Majster Slovenska v otváraní ustríc je z Preshowa
Tridsať ustríc sa dá otvoriť a úhľadne naservírovať už za 5 minút a 38 sekúnd. Dokázal to šéfkuchár Peter Šimko z prešovskej reštaurácie PRESHOW HARLEY’S STEAK HOUSE, víťaz III. METRO Majstrovstiev Slovenska v otváraní ustríc. Zápolenia v rámci gastronomického podujatia Slovak Food Festival sa zúčastnilo 13 kuchárov.
Vedeli ste, že ustrice sa servírujú živé a tradične po tuctoch alebo poltuctoch? V rámci súťaže však profesionálni šéfkuchári v súlade s medzinárodnými pravidlami otvárajú až 30 plochých ustríc typu Belon. Porota zložená zo šéfkuchárov HoReCa tímu METRO Vojta Artza a Petra Stádníka a tiež nákupcu rýb Drahoslava Vochozku pritom okrem rýchlosti súťažiacich pri otváraní hodnotila aj čistotu pracoviska a úpravu servírovaných ustríc výsledku. Trestné sekundy sa udeľovali napríklad za narezanie tela ustrice, úlomky ulity v mäse, nedokonalé oddelenie ustrice od ulity a chybnú prezentáciu na pripravenej tácke.
Víťaz Peter Šimko spolu s druhým Slavomírom Dicom z Prešova si vybojovali aj nominácie na Majstrovstvá Európy v švédskom Trollhättane.
Správne otvorené čerstvé ustrice, ktoré do súťaže poskytol partner podujatia, veľkoobchod METRO, nakoniec putovali na ochutnávku medzi divákov. „Ustrice patria k najstarším gastronomickým špecialitám, milovali ich už antickí Gréci. Výnimočné sú najmä veľmi vysokým obsahom bielkovín, ale aj rôznych minerálov či vitamínov,“ hovorí Drahoslav Vochozka.
tlačová správa