Hruškobranie
Sezóna hrušiek je tu a s ňou skvelá príležitosť na prípravu rozličných dobrôt. Ak ste sa nabažili svojich tradičných receptov, inšpirujte sa nasledujúcimi riadkami. Tomuto pokušeniu odolá zrejme málokto.
Bravčové rebierka s hruškami
Ingrediencie
1 kg bravčových rebierok
1 ČL sušeného cesnaku
1 ČL červenej papriky
1 ČL soli
štipka mletej rasce
štipka čierneho korenia
2 PL oleja
4 hrušky
Omáčka na dogrilovanie
3 PL medu
2 PL Karpatské KB Hruška
2 PL oleja
1 ČL chilli pasty
štipka soli
Na podliatie
50 ml Karpatské KB Hruška
POSTUP
Rebierka si dočistíme, ak je potrebné, od prebytočných blán. Zmiešame všetky suché ingrediencie (cesnak, paprika, soľ, rasca, čierne korenie). Rebierka si potrieme rovnomerne olejom a vmasírujeme zmes korenia.
Rebierka vložíme do pekáča, prikryjeme alobalom a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov cca 2 hodiny.
Omáčku si pripravíme zmiešaním všetkých surovín.
Rebierka odokryjeme, nastavíme gril na 220 stupňov, pridáme nakrájané hrušky a rebierka aj hrušky potrieme dôkladne omáčkou. Podlejeme 50 ml Karpatskej brandy a grilujeme cca 20 minút.
Po dogrilovaní necháme odstáť 10 minút a podávame s pečivom.
Hruškové tiramisu
Ingrediencie
cukrárenské piškóty
4 žĺtka
500 g mascarpone
200g krupicového cukru
2 polievkové lyžice Karpatského KB Hruška
2 dcl kávy
holandské kakao na posypanie
Hrušková plnka
4 hrušky
1 PL krupicového cukru
50 ml Karpatského KB Hruška
POSTUP
Hrušková plnka: Hrušky nakrájame nadrobno, preložíme do panvice, podlejeme Karpatským KB Hruška, pridáme cukor a necháme dusiť do mäkka. Hrušky necháme vychladnúť.
Žĺtka si vyšľaháme s cukrom do svetlej peny. Pridáme mascarpone a prešľaháme.
Kávu zmiešame s 2 lyžicami Karpatského KB Hruška a necháme vychladnúť.
Piškóty z oboch strán namáčame do kávovej zmesi a ukladáme vedľa seba do pohárov alebo do malého plechu. Na piškóty navrstvíme hruškovú plnku a prikryjeme vrstvou mascarpone. Znova pokračujeme vrstvou piškót, hruškovej plnky a mascarpone. Na záver mascarpone vrstvu posypeme vrstvou kakaa.
Necháme vychladiť v chladničke najlepšie cez noc.