Peter a Michaela otvorili bistro v čase korony: Vážime si každú jednu objednávku
Láska k jedlu nepozná hraníc. Hovorí sa, že príprava jedla a varenie je ako láska. Človek by sa mu mal buď plne venovať, alebo sa doň nepúšťať vôbec. Krásnym príkladom, ako sa spája láska dvoch ľudí s láskou k jedlu, sú manželia Michaela a Peter. Ich snom bolo otvoriť si útulné bistro s kvalitným a hlavne dobrým jedlom. Ich motivácia bola taká silná, že ich od otvorenia bistra neodradila ani pandémia Covid-19.
Peter – šéfkuchár bistra LoveFood, má bohaté skúsenosti v gastrosektore. Predtým, než otvorili svoje vysnívané bistro, Miška pracovala ako account manager v reklamnej agentúre. Dnes vypeká tie najsladšie a oku lahodiace dezerty, ktorým neodoláte. Ako sa otváral podnik s pandémiou v pätách, sme sa porozprávali s Miškou.
Ako došlo na rozhodnutie otvoriť si vlastné bistro?
Milujeme jedlo a príprava jedál je našou záľubou. Kombinovanie chutí, skúšanie nových jedál je naším životným štýlom. Peter je vyučený kuchár a obaja máme skúsenosti s prácou v reštaurácii. Mať vlastné bistro bol náš dlhoročný sen. Dlhšie sme zvažovali otvorenie vlastnej prevádzky a podvedome premýšľali nad jedálnym lístkom. Povedali sme si, že ak nájdeme priestor, ktorý nám bude vyhovovať, náš sen uskutočníme.
V júli tohto roka sme našli priestor, ktorý nám priam vyrazil dych a jednoducho musel byť náš. A odvtedy sme pracovali na stavbe, zariaďovali, vybavovali, aby sa čo najskôr naše bistro LOVE FOOD v Nitre mohlo otvoriť. Vytvorili sme priestor, kde naši hostia môžu nájsť útulné miesto, v ktorom si vychutnajú našu ponuku jedál pripravovaných s láskou.
Čo ponúkate vo vašom bistre?
Pripravujeme od raňajkového menu, cez denné menu až po street food a dezerty.
V bistre pracujeme sami. Peter ako šéfkuchár a ja pripravujem dezerty a vybavujem objednávky. Medzi najobľúbenejšie jedlá našich hostí patrí Love Food Burger, ktorý pozostáva z hovädzieho mäsa,chuck roll, čedaru, zeleniny a slaninky, ďalej to sú kačacie prsia s tekvicovým pyré či kuracie krídelká podávané s našimi domácimi hranolkami. Pri dezertoch sú to jednoznačne naše Pavlovky.
Vedeli ste od začiatku, aké jedlo budete v bistre pripravovať a predávať?
Mali sme určitú predstavu, ako by mal náš jedálny lístok vyzerať. Počet jedál, ktoré by sme však chceli pripravovať, bol mnohonásobne vyšší a pre zachovanie kvality a čerstvosti sme museli jedálny lístok osekať. To však pre nás znamená len motiváciu lístok pravidelne obmieňať a používať vždy sezónne suroviny.
Používate na prípravu lokálne potraviny?
Snažíme sa čo najviac podporovať lokálnych dodávateľov, no pri niektorých surovinách to, bohužiaľ, nie je možné, ako napríklad steakové mäso, ktorého pôvod je z Južnej Ameriky. Časom sa však chceme dostať k lokálnym farmárom a mať v ponuke čo najviac lokálnych surovín.
V našom nápojovom lístku však ponúkame domáce limonády, ktoré sú pripravované zo skvelých sirupov Vlčie sirupy a kávičku pripravujeme z lokálnej Pražiarne Veľké Zálužie a nedáme na ňu dopustiť.
Peter je ostrieľaný kuchár, ako si sa ty dostala k pečeniu dezertov ?
Presne tak, Peter v gastre pracuje už viac ako 10 rokov. Prešiel si pozíciami od pomocného kuchára až po šéfkuchára. Pracovala som v reklamnej agentúre a bola to naozaj úžasná skúsenosť, avšak pečenie bolo vždy mojou veľkou záľubou už odmalička. Nikdy som nemala problém niečo upiecť. Na celom procese ma najviac bavila celková finalizácia dezertu a jeho ozdobovanie. Rozhodla som sa preto dovzdelať sa v tomto cukrárenskom odvetví a spravila som si rekvalifikačný kurz cukrára. Nasala som nové informácie, ktoré mi veľmi pomohli. Predsa len, cukrárstvo je istým spôsobom veda a naozaj pri príprave nových receptov treba skúšať, učiť sa, využiť svoju doterajšiu prax, aby koláčiky, ktoré ste s láskou pripravili, mohli ponúknuť a vyložiť do vitrínky pre svojich zákazníkov.
Pred akým dezertom máš rešpekt v príprave? A pred akým jedlom má rešpekt Peter?
Najväčší rešpekt mám pred makronkami, ktoré by sme chceli zaradiť do našej ponuky, no aktuálne pracujem na tom, aby boli najlepšie a ja sama som bola s nimi spokojná.
Peter má rešpekt pred sviečkovou na smotane, nie preto, že by ju nedokázal pripraviť, ale pri nej platí sto ľudí, sto chutí a každý ju má rád inak ochutenú.
A aké jedlo pripravujete najradšej?
Steak. Z poriadneho vyzretého kvalitného mäsa. Nie je nič lepšie ako mať dobre pripravený steak.
Ako dlho vám trvalo, kým ste otvorili LoveFood?
Od podpísania zmluvy až po samotné otvorenie bistra to boli takmer na deň tri mesiace.
Nebáli ste sa otvoriť bistro po prvej vlne koronavírusu?
V čase, keď sme na bistre LOVE FOOD začali pracovať, boli opatrenia v podstate uvoľnené a samozrejme, počítali sme s príchodom druhej vlny.
Nič nás však neodradilo od nášho zámeru otvoriť prevádzku. Pracovali sme vkuse 3 mesiace a všetko sme mali pripravené. Bistro sme otvorili presne 10. októbra, pričom od 15. októbra vyšli z parlamentu nové reštrikcie ohľadom šírenia koronavírusu. Našťastie nám zostalo aspoň 5 dní na to, aby sme mohli našich hostí presvedčiť naším jedlom a oni nás mohli navštíviť osobne a vyskúšať, čo ponúkame. Dopredu sme však mali pripravené riešenia na opatrenia, o ktorých sa rozprávalo.
Ako pandemické opatrenia zvláda nový podnik?
V podstate sme zo dňa na deň pripravili nášmu bistru LoveFood web , informovali sme na našich sociálnych sieťach o tom, že spúšťame výdajné okienko a donášku jedla až domov.
V súčasnosti LOVE FOOD funguje na telefonických objednávkach a objednané jedlo je možné vziať so sebou, alebo využiť našu donášku. Čo nám však chýba najviac je priama spätná väzba od našich hostí. Preto vždy prosíme, aby nám spätne napísali alebo zavolali, či bolo všetko v poriadku a či im jedlo od nás chutilo. Aktuálne pri rozbehu nám veľmi pomáha, ak nám zákazník napíše recenziu, prípadne nás odporučí ďalej.
Sú veci v gastre, ktoré ste za žiadnu cenu robiť nechceli a predsa vás do toho momentálna situácia donútila?
Áno, donášku. Vždy sme chceli mať hostí u nás v bistre a donášku vôbec nerobiť. Tešíme sa však, že nám naši hostia dali šancu a chceli mať kúsok LOVE FOODu doma. Vážime si každú jednu objednávku, každú jednu recenziu, sms či telefonát od našich hostí.
Ako čerstvo otvorený podnik, máte právo na nejaké dotácie od štátu?
Aktuálne sa nás žiadne možnosti na dotáciu netýkajú. Našťastie nemáme len skvelý priestor, ale aj skvelého pána majiteľa, ktorý sa s nami dohodol na znížení nájomného. Ako novootvorený podnik, aj mimo pandémie, sme počítali s ťažkým rozbehom a teda boli sme pripravení aj na situáciu, kedy sa len budeme dostávať do povedomia a zákazníkov si musíme získať po ochutnaní či doporučení.
Aké sú vaše ďalšie gastro sny?
Zatiaľ sme si naplno nesplnili ani ten aktuálny sen. Pretože sme budovali priestor, v ktorom budú sedieť ľudia, vychutnávať si jedlo, užívať si atmosféru. Ak sa toto naplní, začneme rozmýšľať nad niečím ďalším, možno sladším 🙂
Páčil sa vám rozhovor? Viac zaujímavých a inšpiratívnych článkov si prečítate na našom webe v sekcii rozhovory.