Slovenská Veľká noc: včera a dnes
Veľká noc je na Slovensku bohatá na rôzne tradície a obyčaje, niektoré sa postupne vytratili, niektoré sa zachovali dodnes. Symbolika zrodenia nového života, čistoty a príchodu jari sa odzrkadlila v mnohých zvykoch, ktoré ľudia v období Veľkej noci zachovávajú. Pripravili sme pre vás niekoľko zaujímavých príkladov.
Upratovanie
Veľká noc je symbolom novosti a čistoty, preto gazdinky vyupratujú všetky kúty príbytku – aj tie schované. Na Zelený štvrtok sa po prvý krát vyháňal dobytok po zime von z maštale. Na dvere stajne gazda nakreslil cesnakom kríž, aby dobytok ochránil pred strigami. Otužovanie v ľadovom potoku na Veľký piatok, pred východom slnka, praktizovali ľudia, aby ich celý rok obchádzali kožné problémy. Na Bielu sobotu ľudia spálili oheň starého roka, aby mohli založiť nový oheň. Takto to bolo kedysi, ako je tomu však dnes? „Ja neplánujem upratovať, mám vysávač, ktorý si sám chodí po byte a priebežne všetko vysáva, a okrem toho som okná umývala ešte minulý rok,“ hovorí Marína (39) z Bratislavy.
Hodovanie
V nedeľu prišla na rad veľká hostina, všetci spolu za jedným stolom. Stoly sa prehýbali pod posväteným jedlom a koláčmi, ktoré si ľudia nechali vysvätiť farárom v kostole. Nezjedené posvätené jedlo sa nesmelo vyhodiť, buď sa dalo zvieratám alebo sa spálilo. Aj do veľkonočného hodovania postupne prenikajú nové trendy a skúšanie tradičného moderným spôsobom. Napríklad Dáša (43) z Dolného Kubína bude experimentovať s receptom známeho šéfkuchára: „Na Veľkú noc nebudem asi variť nič špeciálne. Ale minule som čítala jeden výborný recept od Jamieho Olivera, tak ho možno vyskúšam. To by mohlo byť dostatočne špeciálne.“
Šibačka
Veľkonočný pondelok je časom kúpačiek a šibačiek, mládenci chodia od domu k domu, spievajú a korbáčmi dievčatá vyšibú prípadne vykúpu v studenej vode. Chcú im tak dopriať krásu, mladosť a čistotu. Dievčatá sa potom chlapcom odvďačia tým, že ich poriadne pohostia a nalejú im niečo na zahriatie. „Od nepamäti sa na šibačku slovenské gazdinky predbiehali v tom, ktorá lepšie navarí, prípadne ktorá najlepšie naleje,“ hovorí Peter Ďuriš, hlavný technológ, zodpovedný za výrobu Karpatského brandy a dodáva: „V Malokarpatskej oblasti sa vďaka pestovaniu hrozna vyrába výborné brandy, Myjavský kraj je známy svojou slivovicou z Kopaníc, na Spiši sa zase nalieva obľúbená borovička.“ Zároveň pridáva niekoľko nápadov na moderné, slovenské ale hlavne kvalitné pohostenie pre šibačov.
„Slovenská klasika“ jantárovej farby nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. Karpatské KB sa pýši jemnou vôňou sušeného ovocia a medu. Výrazná chuť tohto tradičného nápoja prebudí vaše zmysly a dopraje vám chvíle hrejivého uvoľnenia.
Karpatské brandy Original vyzrieva v dubových sudoch vďaka čomu získava plnú a lahodnú chuť. Harmóniu elegantnej zlatistej farby a karamelových podtónov si môžete vychutnať napríklad k čokoládovému dezertu.
Exkluzívny sekt z limitovanej kolekcie Hubert XO vzdáva hold bohatej tradícii výroby sektov na Slovensku. Pod jeho výnimočnosť sa podpísalo aj Karpatské brandy XO, ktoré dozrievalo v 300-litrových sudoch až 15 rokov a do sektu sa pridáva na záver výrobného procesu. Sekt Hubert XO sa výborne hodí k syrovej mise alebo k orechom a hroznu.