Včelie úle sladké ako med
Každá domácnosť má svoje obľúbené vianočné pečivo. U nás doma to boli práve tieto včelie úle. Nič nebolo na sviatkoch lepšie a sladšie (dokonca ani perníčky nie) ako toto vianočné pečivo.
Pri jeho príprave je potrebné obrniť sa trpezlivosťou. No výsledok stojí za to. Sami zistíte, že tieto nepečené včelie úle sú sladké ako med.
Budeme potrebovať:
Na cesto:
- 100 g vlašských orieškov
- 100 g piškót
- 1 vanilkový cukor
- 120 g práškového cukru
- 25 g roztopeného masla
Na plnku:
- 2 vaječné žĺtka
- 2 Pl práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 PL mlieka
- 150 g masla
- 2 Pl rum
- okrúhle piškóty
Ako na včelie úle:
Úle začneme prípravou nepečeného cesta. Vlašské oriešky a piškóty si pomelieme na jemný prášok, ktorý si vysypeme do samostatnej misy. Pridáme vanilkový cukor, práškový cukor a roztopené maslo. Všetky ingrediencie spolu dôkladne premiešame a vypracujeme hladké cesto. Ak je cesto príliš tuhé, môžeme pridať ešte trošku mlieka alebo masla. Z pripraveného cesta si odtrhneme kúsok a vytvarujeme guličku, ktorú obalíme v práškovom cukre. Pripravené guličky z cesta vtlačíme do formy na včelie úle a v strede urobíme jamku, aby sa do úľa zmestila ešte plnka. Úliky opatrne vyberieme z formy a necháme ich na tácke ešte trošku vytvrdnúť.
Medzi tým si pripravíme plnku. Do hrnca si dáme vaječné žĺtky, práškový cukor a mlieko. Na miernom ohni a za stáleho miešania uvaríme žĺtkový krém. V samostatnej miske si vymiešame maslo s vanilkovým cukrom a následne doň primiešame žĺtkovú zmes. Na záver prilejeme rum a dôkladne premiešame. krémom si naplníme cukrárenské vrecko, ktorým budeme plniť už hotové úle. Krémom naplnený úľ uzavrieme okrúhlou piškótou. Včelie úle môžete ešte poliať roztopenou varovou čokoládou. Dobrú chuť!
Páčili sa vám tento recept na vianočné včelie úle? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Dajte nám do komentára vedieť, ako vám typický vianočný koláčik chutil 😉 Ďalšie zaujímavé vianočné recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii Vianoce.