Cibuľová polievka s vajíčkom
Potrebujeme:
4 cibule,
1 vajce,
1,5 l zeleninového vývaru alebo bujónu,
1-2 PL masla,
olej,
mleté čierne korenie,
soľ.
Postup:
Do hrnca nalejeme olej a osmažíme na ňom cibuľu nakrájanú na väčšie kúsky. Po čase ju zalejeme vývarom tak, aby bola celá pod hladinou. Cibuľu dusíme pod pokrievkou, kým nezmäkne. Potom ju odstavíme, necháme trošku vychladnúť a rozmixujeme ponorným mixérom. Stačí chvíľu a nie úplne najemno, aby v nej ostali aj kúsky cibule. Hrniec dáme opäť na sporák, prilejeme tam zvyšok vývaru (prípadne aj trochu vody, ak máte radi redšie polievky), osolíme a okoreníme podľa chuti a pridáme maslo. Pred koncom varenia si vidličkou rozšľaháme vajíčko a po troške ho prilievame do polievky. Premiešavame, chvíľu povaríme a polievku vypneme. Po naservírovaní ju môžeme ozdobiť čerstvou pažítkou.
Foto: autor