ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápady

Ryža: Záchrankyňa všetkých chodov

Ryža je najstaršia obilnina na svete a zároveň významnou potravinou pre polovicu ľudstva. Pestuje sa prevažne v Ázijských krajinách, kde jej produkcia dosahuje až 90 percent. Obrába a zbiera sa ručne, takže každé zrniečko obsahuje kus ľudskej práce. Existuje niekoľko druhov ryže, ktoré sa ešte delia do skupín. Ktorá je tá najzdravšia?

Ryža je plná minerálov, vlákniny, vitamínov a sacharidov. Znižuje krvný tlak a pomáha pri chudnutí – udržuje náš večne hladný žalúdok na uzde a dlhšie sýty. Pripisujú sa jej čarovné účinky pri omladzovaní pleti a večnej kráse. Je tiež symbolom plodnosti a preto sa zvykne pri svadbách hádzať uličkou alebo za mladomanželov.

Druhy ryže 

Biela ryža

grains-651404_1280Tento druh je vo vašich kuchyniach najpoužívanejší. Ide vlastne o hnedú ryžu zbavenú obalu, no práve obal je plný minerálov a vitamínov, preto je takáto ryža najmenej zdravou alternatívou.

Biela ryža sa ďalej delí na dlhozrnnú, strednozrnnú a guľatú. V kuchyni Slovákov prevažuje príprava guľatej ryže, Aziati naopak obľubujú dlhozrnnú, pretože sa menej lepí.

Jej výsosť- Basmati

Patrí medzi najobľúbenejšie druhy vôbec. Pestuje sa na svahoch Himalájí a v Pakistane. Po uvarení sa nelepí, je sypká a nie nadarmo si získala prirovnanie „ kráľovná vôní“, pretože je z nej cítiť oriešky. Neobsahuje žiaden cukor, takže je výborná ak chcete znížiť telesnú hmotnosť.

rice-1028635_1280Jazmínová ryža

Pestuje sa v Thajsku a mnohí si ju mýlia s Basmati ryžou. Po uvarení sa mierne lepí, preto je vhodná na prípravu nákypov či rizot. Jej voňavým benefitom je to, že z nej cítiť jazmínovo-kvetinovú vôňu.

Hnedá ryža 

Najzdravšia varianta ryže obsahuje obal – otrubu, ktorý má vysoký podiel minerálov. Ťažšie sa trávi, preto je vhodná na konzumáciu hlavne v zime, kedy je naše telo pripravené a zvyknuté na tučnejší príjem kalórií.

rice-1600219_1280Na rozdiel od bielej ryže sa sacharidy obsiahnuté v hnedej ryži neukladajú do našich bokov vo forme tukových zásob. A to sa počíta !

Arborio

Druh ryže populárny najmä v Taliansku. Je lepivá a saje veľa vody, preto sa z nej vyrába tradičné talianske risotto.

Večne diskutované tajomstvo prípravy 

Správne pripravená ryža by mala byť na tanieri sypká, nelepivá, mäkká a stredne vláčna. Existuje mnoho postupov a zlepšovákov pri jej príprave, ale určite mi dáte za pravdu, že väčšina z vás sa riadi radami vašich starých mám, ktoré hovoria: „Ryžu treba variť v pomere 1:2. Na jeden hrnček ryže – dva poháre vody.“ Niektorí ju pred pred prípravou premývajú, iní navrhujú bielu sacharidovú múčku ponechať. Niekto ju jemne osmaží na oleji a  potom zalieva, a niekto nie. Pridať môžete cibuľu, klinčeky alebo kari, no ryža je chutná aj len so soľou. Je to na vás a na vašom zvyku. Lebo, povedzme si úprimne, gazdinka, ktorá nevie pripraviť ryžu, nie je gazdinka.

Ilustračné foto : pixabay.com, unsplash.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *