ČlánkyMagazínTop

Bryndza: Náš slovenský poklad

Už naši otcovia a praotcovia poznali túto surovinu a s obľubou ju zaradzovali do svojho jedálnička. Dodávala energiu, bola vyrábaná poctivo a z vlastných surovín. Bryndzové halušky sú fenomenálnym jedlom, ktoré naše malé Slovensko charakterizujú a reprezentujú pred zvyškom sveta. Okrem charakteristickej chuti má bryndza aj výborné účinky na naše telo a dokáže urobiť dobrú službu. Viete o týchto účinkoch bryndze?

Bryndza je mäkký miesený a solený ovčí syr, vyrábaný z hrudkovitého ovčieho syra. Vyrába sa na Slovensku, v Poľsku, Rumunsku, Ukrajine a taktiež v Bielorusku. Pôvodný názov je z latinčiny- vulgo Burenda, čo v preklade znamená bryndza. Výroba bryndze nie je zložitá. Najprv sa zasyrí ovčie mlieko. Vzniknutá zmes sa nechá odležať na salaši, alebo tam, kde sa syr má vyrobiť a tak vznikne hrudkovitý syr. Tento syr sa prenesie do bryndziarne, kde sa riedi a umýva vodou a potom sa nechá vyzrieť.

Z vyzretého syra sa odstráni kôra, prebytočná voda sa z neho vytlačí a syr sa rozdrví. Rozdrvený syr sa posolí a tak vznikne finálna bryndza. Aby bola bryndza kvalitná, musí mlieko pochádzať z dobrej paše a táto bryndza musí obsahovať minimálne 50% ovčieho syra v sušine.

Bryndza a jej bohatá históriacheese-1328824_1280

Na Slovensku sa vyrába zhruba od 15. storočia od príchodu Valachov na naše územie. O tri storočia neskôr sa začali na Slovensku zakladať bryndziarske manufaktúry. Ako všetko vo svete, aj bryndza si prechádzala svojim vývojom a vylepšeniami. O jej finálnu podobu, ako ju poznáme dnes sa postaral pán menom Teodor Wallo, ktorý upravil receptúru tak, že miesto klasickej soli do rozomletého syra pridal špeciálny soľný roztok, ktorý bryndzi prepožičal mazľavú konzistenciu. Bryndza dnes spolu s parenicou patrí medzi naše tradičné výrobky a získala štatút chráneného výrobku.

 Druhy bryndze

  • Liptovská: táto bryndza má 50% tuku a 50% sušiny
  • Letná: obsahuje aj kravský syr, 46% sušiny a 40% tuku
  • Zimná: je najmenej čerstvá, pretože obsahuje skladovaný ovčí syr a kravské mlieko

Účinky bryndze na naše telo

  1. Je prírodným probiotikom: pomôže vám vyriešiť hnačkové stavy po užívaní antibiotík.
  2. Je prevenciou pred rakovinou: chráni najmä pred nádormi tráviaceho systému a vďaka nej sa budete pýšiť skvelou imunitou.
  3. Čistí krv, znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
  4. Je priateľkou vašich kostí: ak ju budete konzumovať, zlepší sa vaše spracovanie vápnika a iných dôležitých minerálnych látok.
  5. Chráni pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.
  6. Chráni pre zápalmi.
  7. Je výbornou potravinou pre alergikov, ktorí trpia alergiou na laktózu.
  8. Znižuje krvný tlak.

 

 

Ilustračné foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *