Biele, tmavé, celozrnné, grahamové – aké pečivo si vybrať? Ražné chlebíky Fit deň k vode aj na výlet
Kedysi to mali pekári jednoduchšie – upiekli biele alebo tmavé pečivo a boli sme spokojní. Dnešný sortiment chleba a pečiva je taký rozmanitý, že niekedy stojíme v rozpakoch nad bohatou ponukou a váhame, čo si vlastne vybrať. Poradíme vám. A predstavíme tiež chutné novinky, ktoré prinášajú na trh pekári z Penamu v rade Fit deň v praktickom balení k vode i na výlet.
Ako si vybrať pečivo podľa typu použitej múky
-
Biele pečivo sa vyrába z bielej múky (najčastejšie pšeničnej) zomletej z vnútornej časti obilného zrnka po odstránení obalových vrstiev. Vitamíny a minerály, ktoré boli obsiahnuté v odstránených obalových vrstvách, sa do bielej múky môžu doplniť. Pečivo z bielej múky je svetlé až biele, jemné a ľahké.
-
Tmavé pečivo sa vyrába z múky, ku ktorej sa pridá určité množstvo otrúb. Niektorí spotrebitelia si kupujú výrobky označené ako tmavý alebo čierny chlieb v domnienke, že ide o výrobok zo zdravšej ražnej múky. To však nemusí byť pravda, tmavá striedka býva často docielená použitím vhodne upravených obilnín, ktoré majú farbiaci účinok.
-
Za viaczrnné pečivo sa považujú pekárenské produkty, do cesta ktorých sú pridané mlynské výrobky z iných obilnín ako z pšenice a raže – strukoviny alebo olejniny v celkovom množstve aspoň 10 %.
-
Celozrnné pečivo sa pečie z celozrnnej múky, teda z múky, ktorá je pripravená mletím celého obilného zrna vrátane obalu a klíčka. Aby pečivo mohlo byť označené ako celozrnné, musí obsahovať najmenej 70 % celozrnných mlynských výrobkov z celkovej hmotnosti mlynských výrobkov.
-
Grahamové pečivo sa vyrába z grahamovej múky, do ktorej sú navyše pridané mleté otruby (vonkajší obal zrna). Podiel grahamovej múky je najmenej 30%.
-
Špeciálne pečivo (napr. klíčkové, vločkové, sójové, strukovinové, zemiakové…) je vyrobené z mlynských produktov z pšenice a raže a navyše obsahuje aj ďalšiu zložku.
Pečivo sa líši aj podľa druhu použitej múky
-
Pšeničné pečivo je biele, jemné, ľahké a veľmi žiadané. Je nutrične menej hodnotné ako pečivo ražné.
-
Ražné pečivo je trocha hutnejšie, ťažšie, ale vďaka obsahu vlákniny zdraviu prospešnejšie. Ak je pečivo označené ako ražné, musí obsahovať aspoň 90 % podielu výrobkov z raže.
Biele či celozrnné?
Pečivo z pšeničnej múky je vďaka svojej ľahkosti lepšie stráviteľné, ale je menej výživné než pečivo z ražnej alebo akejkoľvek celozrnnej múky. Pečivo z celozrnnej múky je naopak hutnejšie vďaka obsahu vlákniny pochádzajúcej zo zomletých šupiek obilných zŕn (napr. celozrnné chleby z radu Fit deň od Penamu). Vláknina telu dodáva vitamíny B6 a E, kyselinu listovú, meď, horčík, mangán a zinok.
Aj napriek tomu, že je celozrnné pečivo telu prospešné, neobsahuje menej kalórií! Vďaka vláknine nás však zasýti viac, takže zjeme menej a vyhladneme neskôr.
Penam Fit deň Chlieb ražný slnečnicový
Chutný ražný slnečnicový chlieb je významným zdrojom vlákniny, ktorú naše telo potrebuje každý deň. Dostanete ho kúpiť v praktickom 250 g balení, takže si ho môžete vziať so sebou na turistiku, stanovačku či k vode. Menšie balenie, v ktorom nájdete 5 plátkov chleba, je veľmi praktické nielen v letných mesiacoch, takže chlebík si môžete dopriať vždy čerstvý.
Orientačná cena: 0,71 € / 250 g
Penam Fit deň Chlieb ražný celozrnný
Delikátny celozrnný ražný chlieb má vysoký obsah celozrnného ražného šrotu a ražných vločiek, ktoré veľmi prospievajú nášmu telu. Ak si strážite štíhlu líniu, môžete ho podávať so zdravými zeleninovými, strukovinovými či tvarohovými nátierkami a čerstvou zeleninou. V balení nájdete 5 plátkov chleba.
Orientačná cena: 0,65 € / 250 g