Ako dôkladne vyčistiť rúru
Špina a mastnota sú najväčším postrachom v kuchyni. Každá gazdinka by sa tomu najradšej vyhla, no keď chceme mať navarené a upečené, treba s tým jednoducho rátať. Pokiaľ ide o riady, vo veľkej miere nám pomôže umývačka. No ak ide o plochy a spotrebiče, inak ako ručne to nepôjde. Jedná sa teda o sporák, rúru, digestor, mikrovlnku alebo aj kuchynskú linku. Keď sú nečistoty staršie, hrubšie alebo zaschnuté, stáva sa, že si s tým neporadí ani kvalitný čistiaci prostriedok. Existujú však dva zázraky, ktoré sú pôvodne určené na iné účely. Ocot a kypriaci prášok.
Priblížme si teda asi najzložitejšie čistenie, týka sa rúry. Najskôr z nej treba vybrať mriežky. Do mištičky s vodou pridáme pár lyžičiek kypriaceho prášku, rozpustí sa a vznikne účinná čistiaca pasta. Tú rozotrieme hubkou po stenách rúry a necháme pôsobiť. Najlepšie cez noc, aspoň na 10 hodín. Pasta môže zhnednúť, je to v poriadku. Nasledujúci deň pastu umyjeme mokrou handričkou. Zvyšky nečistôt odstránime druhým pomocníkom. Do rozprašovača nalejeme trošku octu a prilejeme aj trochu vody. Nastriekame na potrebné miesta, necháme chvíľu pôsobiť a potom opäť umyjeme mokrou handričkou. Ak sú špinavé aj mriežky, použijeme rozprašovač aj na ne. Čistú rúru necháme otvorenú, aby prirodzene uschla.
Foto: pixabay.com