Sladké pokušenie Prahy
Praha je výnimočné mesto, ktoré má krásne historické centrum. Turisti ju ale nenavštevujú iba kvôli Karlovmu mostu, krásnemu hradu, Orloju, obchodným centrám alebo obrovskému aquaparku. Najnovším trendom sa stal trdelník, ale nie ten klasický. V miestnej pekárni dostali pracovníci neobyčajný nápad: Dajme zmrzlinu do trdelníku.
Trdelník je obľúbená pochúťka z kysnutého cesta, ktorá sa navýja na drevený alebo kovový valec s priemerom osem až desať centimetrov a pečie sa až kým nemá zlatočervenú farbu. Jedna z legiend o trdelníku tvrdí, že ho po prvýkrát upiekli Sikulovia, keď ich obliehali Tatari a chceli, aby umreli hladom. To sa im ale vďaka trdelníku nepodarilo.
V Budapešti sú chrumkavé trdelníky pečené predovšetkým na vianočných trhoch a cítíť ich na kilometre ďaleko. Hlavné mesto Českej republiky však Budapesť tromflo a miestna kaviareň ponúka takzvané Chimney (v preklade komín). Je to trdelník upravený do tvaru kornútku tak, aby obsah nevytiekol.
Do kornútku vám dajú doslova čokoľvek: oriešky, čokoládu s orieškami, šľahačku a jahody, zmrzlinu a dokonca šunku, syr, paradajku a rukolu.
Chimney láka turistov z celého sveta. A ak nie ste práve milovník cestovania, môžete si skúsiť upiecť chimney aj sami doma. Či už trdelník kúpite, alebo sa pokúsite nájsť kovový valec, na ktorom ho upečiete, nezabudnite predovšetkým na zmrzlinu.
Ilustračné foto: pixabay.com