ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápadyZdravie

Bezkofeínová káva

Káva naša každodenná. Častokrát je práve ona tým, čo nás dokáže nakopnúť vo chvíľach, kedy už nevládzeme. Je našim verným spoločníkom na cestách, spríjemňuje nám naše rána a kofeín v nej obsiahnutý nám dodá energiu. Počuli ste však o káve, ktorá kofeín neobsahuje? Vyskúšali by ste ju?

 Kofeín ako stimulantcoffee-2498686_1280

Poďme pekne po poriadku. Kofeín (teín, guaranín) je stimulant našej nervovej sústavy, pretože ovplyvňuje našu energiu a je prudko návykový. Je súčasťou rôznych povzbudzujúcich nápojov, napríklad „energeťákov“. Zaujímavosťou je tiež to, že kofeín prudko ovplyvňuje vylučovanie hormónu spánku – melatonínu. Ten je tvorený v epifýze tzv. „šuškovitom“ teliesku. Po konzumácii kofeínu dôjde k utlmeniu vylučovania melatonínu a človek nedokáže zaspať. V lepšom prípade zaspí, ale spánok nie je tak hlboký a kvalitný.

Vedľajšími účinkami kofeínu je aj zvýšenie krvného tlaku, dehydratácia a nadmerné vylučovanie moču. Ľudia, ktorí trpia hypertenziou by mali práve konzumáciu kofeínu znížiť na najmenšie možné množstvo, ak nie úplne. Tehotné a dojčiace matky by tiež mali zvážiť dôsledky nadmernej konzumácie kofeínu. A práve v takýchto prípadoch prichádza na scénu káva, ktorá chutí ako káva, ale neobsahuje kofeín. Tak ako majú fajčiari svoje „free“ verzie cigariet, aj kávičkári si môžu dopriať to svoje a to v podobe bezkofeínovej kávy.

Aká je táto káva?a-cup-of-coffee-399478_1280

Bezkofeínová káva je káva, ktorej obsah kofeínu bol zredukovaný o takmer 97%. Zvyšné tri percentá tvoria zostatkový kofeín. Ako je to možné? Jednoducho. Zrná kávy sa obvykle pražia, no tieto zrnká sú zbavené kofeínu ešte pred tým, ako vojdú do pražiarní. Tento typ kávy nájdete vo forme instantnej, mletej či zrnkovej kávy. Je len a len na vás, ktorej z týchto variant dáte šancu.

Bežná káva má v jednej 250-mililitrovej šálke takmer 100 miligramov kofeínu. Táto „zdravšia“ forma má podiel kofeínu zredukovaný na 3 – 12 miligramov. Je preto vhodná pre tehotné ženy, ľudí, ktorí majú kardiovaskulárne ochorenia a pre osoby, ktoré chcú cítiť v ústach chuť kávy, no nechcú telu dodávať návykovú látku.

Proces výroby

Vo všeobecnosti existujú dva typy odstraňovania kofeínu pomocou vysokých teplôt:

  • európsky spôsob
  • švajčiarsky vodný (mokrý) spôsob

Pri európskom procese odstraňovania kofeínu sa nepražená káva máča vo vode. Ak sa zelené zrnká otvoria, proces pokračuje tým, že sa namočia do metylénchloridu a následne niekoľkokrát premývajú. Zrná sa osušia a sú pripravené na distribúciu.

Pri švajčiarskom „vodnom“ spôsobe sa kofeín extrahuje zo zŕn pomocou vody a uhlíkových filtrov. Aj keď sa kofeín eliminuje, zrná sú naďalej plné účinných antioxidantov a pomocných látok. Iné metódy nám ponúkajú aj odstránenie pomocou chémie, kedy sa zrná máčajú v rôznych chemických látkach.

 

Presvedčil vás tento článok o tom, aby ste klasickú kávu vymenili za tú bez kofeínu?

 

Ilustračné foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *