Hlavné jedláRecepty

Batáty plnené cícerom a špenátom

Nemáte čas tráviť hodiny pri sporáku, ale nechcete sa vzdať domáceho varenia? Tento rýchly a chutný recept je presne to, čo potrebujete. Kým sa batáty pomaly pečú v rúre, vy stihnete upratať kuchyňu, pripraviť jednoduchý dezert alebo si len na chvíľu vydýchnuť.

Potrebujeme:

  • 2 stredne veľké batáty
  • 1 plechovku cíceru
  • 1 ČL olivového oleja
  • 1 ČL soli
  • Čierne korenie
  • Červená paprika
  • Špenát
  • 2 strúčiky cesnaku

Postup:

Na začiatok si pripravíme dve väčšie batáty. Dôkladne ich umyjeme, prepichneme vidličkou a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 °C. Pečieme ich približne 30 minút, kým nie sú úplne mäkké.

Kým sa batáty pečú, pripravíme si plnku. Na panvici zohrejeme jednu lyžicu olivového oleja a pridáme dva nadrobno nasekané strúčiky cesnaku. Krátko ich opečieme, len aby sa uvoľnila ich vôňa a potom pridáme scedený cícer z konzervy. Dochutíme ho červenou paprikou, soľou a čiernym korením, premiešame a restujeme asi päť minút. Následne pridáme dve hrste čerstvého špenátu, ktorý necháme zvädnúť. Ak použijete mrazený špenát, len ho nechajte dôkladne prehriať.

Keď sú batáty hotové, pozdĺžne ich narežeme, vnútro jemne roztlačíme vidličkou a naplníme ich pripravenou cícerovo-špenátovou zmesou. Môžeme ich ešte dochutiť jogurtovým dresingom, posypať syrom alebo ozdobiť čerstvými bylinkami podľa chuti.

Pripraviť si môžete aj mäsovú verziu – postup ostáva rovnaký, len do plnky pridáte orestované mleté mäso. Skvelo sa k tomu hodí napríklad kyslá smotana a guacamole, ktoré jedlu dodajú ešte viac chuti.


Batáty s mäsovou plnkou.
Foto:Shutterstock

Ak hľadáte rýchlu a chutnú vegetariánsku alternatívu, vyskúšajte mexickú zmes v plechovke – zvyčajne obsahuje fazuľu, kukuricu, papriku a paradajkový základ, takže ide o ideálnu kombináciu chutí bez zbytočnej námahy. Stačí ju len krátko ohriať a doplniť čerstvým alebo roztlačeným avokádom. Takto pripravená plnka je plná farieb, vlákniny a rastlinných bielkovín, vďaka čomu zasýti a zároveň poteší chuťové poháriky.

Batáty s mexickou plnkou.
Foto:Shutterstock

Ak patríte medzi milovníkov batátov, no radi by ste ich vyskúšali aj v iných podobách, určite si pozrite náš predchádzajúci článok – Ako pripraviť batáty, kde nájdete viacero jednoduchých a chutných tipov na ich spracovanie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *