Chilli: urýchľovač metabolizmu

Chilli papričky sa vyznačujú najmä svojou extrémnou štipľavosťou. Po ich skonzumovaní sa váš jazyk rozpáli a z očí vám začnú tiecť slzy. V tomto prípade to však môžu byť slzy radosti, pretože chilli sa postará o vaše zdravie, rovnako ako pred vyše 600 000 rokmi.

Hovorí sa, že najviac pálivosti sa skrýva v semienkach. Presnejšie však za to môže látka nazývaná kapsaicin, ktorá spôsobuje pálenie tým, že stimuluje receptory nervových zakončení jazyka. S touto látkou sa spája aj pojem scovilleho stupnica. Tá meria pálivosť paprík a chilli papričiek. Pri jedení možno spôsobuje menšie problémy, no má veľké množstvo benefitov, kvôli ktorým sa to oplatí risknúť. Kapsaicin je dobre rozpustný v tukoch, a preto sa pálenie v ústach dá neutralizovať pohárom mlieka alebo kúskom čistého pečiva.

Najznámejšie odrodychillis-1459818_1280

Existuje veľa odrôd chilli papričiek, ktoré sa líšia stupňom pálivosti, tvarom aj farbou. Jedným z najznámejších druhov papričiek je chilli jalapeño. Vyúdená a vysušená paprička jalapeño je známa aj ako chipotle, ktorú môžete nájsť v omáčke nazývanej adobo. Tá vám okrem pikantnosti ponúkne chuť byliniek a octu. Na chipotle sa spracúva približne 20% celkovej produkcie jalapeños. Zelené a zľahka zaúdené jalapeño sa v rezoch tiež nakladajú do slanokyslého pikantného nálevu a konzervujú.

Ak chcete jedlu dodať len trochu štipľavej chuti, použite chilli poblano. Tá patrí medzi menej pálivú odrodu a často sa zamieňa s klasickou zelenou paprikou. Poblano pridajte do studenej alebo teplej omáčky a okúsite jemne pikantnú a príjemnú chuť.

Skvelé kombinácie

Najčastejšie sa používajú v thajskej, mexickej a indickej kuchyni, no svoje zastúpenie majú aj u nás. Používa sa najmä do omáčok k mäsu, skvelú chuť vytvorí aj s fazuľkou či inými strukovinami, no vysušenú ju môžete prihodiť aj do polievok. Pri varení si dávajte pozor na to, aby ste ich pridávali až celkom na záver. Čím dlhšie by ste papričky spolu s jedlom varili, tým ostrejšie by boli.

Používajte radšej vysušené chillidried-herbs-748418_1280

Rovnako myslite na to, že čerstvé chilli je pálivejšie ako sušené. Vysušené papričky môžete používať ako samostatný druh korenia k dochuteniu jedál, ktorým chcete dodať trochu šmrncu. Vysušiť ho môžete celkom jednoducho. Stačí ak ho prepichnete a cez dierky pretiahnete šnúrku. Potom už len stačí zavesiť na ľubovoľné miesto v kuchyni a čakať, kým sa celkom nevysuší. Chilli pasuje k cesnaku, majoránu alebo novému koreniu. Snáď najznámejším receptom, kde hlavnú úlohu zohrávajú štipľavé papričky je, chilli con carne.

Chilli pre zdravie

Pravidelná konzumácia jednej polievkovej lyžice mletých papriček denne zrýchli váš metabolizmus až o 23 %. Obsahujú veľa bielkovín a aj preto vám budú skvelým spoločníkom pri redukcii váhy.

Látka kapsaicin funguje aj ako obranný mechanizmus proti nádorovým ochoreniam.

Chilli papričky sú bohaté na vitamín C, ktorý sa spája s imunitným systémom. Už v 100 g nájdete 240 % potrebnej dávky tohto vitamínu. Jednoducho povedané, stačí vám jedna stredne veľká paprička a o prísun dôležitého vitamínu máte postarané.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.