Citrónové tortičky
Potrebujeme:
150 g práškového cukru, 140 g hrubej múky, 5 vajec, 1/2 dôkladne umytého citróna, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie plechu, kandizované vyšne na ozdobenie
Na krém potrebujeme:
200 g masla, 170 g práškového cukru, 3 lyžice čiernej kávy, 2 lyžice rumu, 1 žĺtok
Na citrónovú polevu potrebujeme:
180 g práškového cukru, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžice horúcej vody, 1 lyžica rozohriateho masla
Postup:
Najprv si pripravíme cesto. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh a po lyžiciach zľahka primiešavame cukor. Pridáme žĺtky, postrúhanú kôru a citrónovú šťavu. Nakoniec primiešame preosiatu múku. Cesto nalejeme na vymastený a múkou vysypaný plech a v mierne predhriatej rúre pečieme asi 20 až 25 minút, kým povrch cesta nechytí rúžovú farbu. Po upečení, z vlažného cesta vykrajujeme kolieska a zvyšné cesto pomrvíme a pokvapkáme kávou. Zmäknuté maslo vymiešame s cukrom a žĺtkom, pridáme rozmrvenú piškótu a rum. Kolieska spájame krémom, prelejeme citrónovou polevou, ktorú sme si pripravili tak, že práškový cukor sme si preosiali do misky, pridali sme horúcu vodu, citrónovú šťavu a rozohriaty tuk. Miešame, kým poleva nemá hladkú konzistenciu. Nakoniec tortičky ozdobíme višňami.
Ilustračné foto: sxc.hu