Citrusové plody dodávajú telu nielen energiu a celú paletu vitamínov, ale pomáhajú aj v prevencii pred rakovinou
Koncom 70. rokov minulého storočia uskutočnil dvojnásobný nositeľ Nobelovej ceny Linus Pauling početné klinické štúdie s vitamínom C na onkologických pacientoch v piatich rôznych štátoch. Nakoľko však boli iba švédske výsledky priaznivé, skúmania ďalších vzťahov medzi nádorovými chorobami a vitamínom C boli na krátku dobu pozastavené. Neskôr v nich pokračovala len malá skupina vedcov, ktorá sa dopracovala k pozitívnemu výsledku. Umožnila použitie vitamínu C v rámci liečby rozličných ochorení. Je známe, že nedostatok céčka spôsobuje, okrem iného, krvácanie ďasien, vypadávanie zubov, vysychanie pokožky, jarnú únavu, ako aj poruchy metabolizmu.
Doprajte si vitamínovú bombu každý deň
Podľa mnohých odborných štúdií prispieva pravidelná konzumácia citrusového ovocia k znižovaniu rizika srdcovo- cievnych chorôb, či rozličných zápalových procesov v organizme. Tieto účinky sú výsledkom prítomnosti mnohých látok, vrátane vitamínu C, kyseliny folovej, flavonoidov, sterolov, pektínu, vlákniny, karotenoidov a menej známych limonoidov. Veľký význam pre naše zdravie majú najmä flavonoidy a limonoidy.
Vedci zistili, že 100 gramov tohto ovocia denne zníži riziko rakoviny. Nie je pri tom dôležité, či budete jesť celé plody, alebo si z nich pripravíte len šťavu. V poslednej dobe je veľmi rozžírené piť na lačno ráno teplú vodu z citrónom.
„Na základe našich štatistík sú najpredávanejšími citrusmi mandarínky, potom nasledujú pomaranče, citróny a grepy. Zákazníci ich najviac nakupujú v sezóne od októbra do mája, kedy aj z dôvodu budovania imunity je potrebné zvýšiť prísun vitamínu C. Ročne objednávame niekoľko desiatok miliónov kilogramov citrusov, takže o ich obľube a dôležitosti v našom jedálničku naozaj niet pochýb,“ uviedol Martin Gärtner, hovorca spoločnosti Kaufland.
Čo obsahujú jednotlivé druhy:
Citróny – obsahujú veľké množstvá sodíka, draslíka, vápnika a vitamínu C. Pôsobí ako prevencia proti infekciám, má antibakteriálne, antimykotické a antimikrobiálne účinky, pomáha pri nervozite, aj srdcovo-cievnych chorobách.
Limetky – obsahujú množstvo antioxidantov a vitamíny B a C. Pôsobia ako prevencia pred aterosklerózou, ochránia pre trombózou a paradentózou, pomáhajú pri hemoroidoch. Posilňujú imunitu.
Pomaranče – obsahujú antioxidanty, selén, draslík, kyselinu listovú, kálium, magnézium a vitamín C, ktorý je potrebný na dobrú imunitu organizmu. Okrem protirakovinových účinkov, prečisťuje organizmus a znižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Grapefruity – obsahujú veľké množstvo betakaroténu a vitamínu C. Betakarotén si naše telo premieňa na vitamín A, ktorý mu pomáha uchovávať si mladistvý vzhľad, chráni pokožku pred slnečnými lúčmi a chráni pred infekciami.
Mandarínky – obsahujú vlákninu, vitamíny, minerálne látky – fosfor, draslík, horčík, vápnik a karotény. Chránia organizmus pred cukrovkou, srdcovo-cievnymi, onkologickými ochoreniami, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a zvyšujú imunitu.