Čo sú biopotraviny?
Predpona BIO sa skloňuje čoraz častejšie. Kedy vlastne môžeme dávať pred slovo potraviny Bio a čo to znamená?
Biopotraviny sú potraviny a plodiny, ktoré sú pestované alebo vyrábané úplne ekologicky, bez prídavkov chémie, hnojív, postrekov a iných podporných látok či dokonca genetických zásahov. Rozdeľujú sa na živočíšne a rastlinné, preto nie je problém zohnať na trhu biomlieko, biokukuricu či biomäso. Farmy produkujúce tieto výrobky sú prísne kontrolované a sú označované zeleným znakom na obale.
Je vedecky dokázané, že bioplodiny pestované bez chémie sú chutnejšie, majú viac vitamínov (až o 40%) a nekazia sa tak rýchlo ako bežné potraviny v horšej kvalite. Organizmus človeka je tak menej zaťažovaný a prijímame viac živín. Napríklad mlieko, mliečne výrobky a syry v biokvalite obsahujú viac vápnika a omega 3 mastných kyselín, ktoré sú potrebné najmä pre zdravý rast a vývoj u detí. Pri konzumácii biomäsa a jeho výrobkov sa zase nemusíme obávať prítomnosti liekov, rastových hormómov alebo antibiotík. Navyše ekologické poľnohospodárstvo nezaťažuje prírodu a životné prostredie.
Azda jedinou nevýhodou biopotravín je, že sú drahšie, no ak chceme robiť niečo pre svoje zdravie, myslím, že občas sa oplatí si priplatiť. Keď sa rozhodneme siahnuť po kvalitnejších potravinách, mali by sme si dobre rozmyslieť, akým spôsobom ich využijeme. Pokiaľ si nemôžeme dovoliť mať ich na tanieri každý deň, mali by sme kupovať najmä biozeleninu alebo bioovocie, ktoré sa dá používať na prípravu rôznych šalátov a konzumovať ich najmä v surovom stave, aby sme sa varením zbytočne neukracovali o výživné vitamíny, ktoré sa teplom strácajú. A samozrejme by sme mohli vyskúšať ešte jednu možnosť, ako mať doma pravidelnú zásobu bioplodín. Skúsme ubrať pôdu anglickému trávniku a kvetinovým záhonom. Zeleninu či ovocie si môžeme jednoducho vysadiť priamo vo svojej záhradke alebo v črepníkoch na balkóne 🙂
Foto: pixabay.com