Horčík
Horčík je nesmierne dôležitou zložkou kostí, zúčastňuje sa na prenose nervových vzruchov a má dôležitú úlohu aj pri kontrakcii svalov.
Nedostatok horčíka je veľmi zriedkavý, môže sa však vyskytnúť pri diabetikoch. Málo horčíka môžu mať aj ľudia postihnutý poruchami trávenia, celiakiou a niektorými obličkovými chorobami. Hladina horčíka sa môže znížiť aj pri ťažkých hnačkách. Prejavuje sa to šklbaním svalov a kŕčmi.
Ak strava obsahuje viac ako 2 g horčíka, prebytok, ktorý telo nepotrebuje sa jednoducho vylúči bez vstrebania.
Horčík nájdeme v mnohých potravinách, ako napríklad v celozrnných obilninách, v sušených figách, v orechoch, v strukovinách a taktiež aj v zelenej listovej zelenine. Vyvážená strava by mala zabezpečiť potrebné množstvo tohto prvku.
Autor: Dads
Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek
Ilustračné foto: sxc.hu
Pingback: Epilepsia - Nazjedenie.sk
Pingback: Sóda versus minerálna voda – Nazjedenie.sk