MagazínMinerályTop

Horčík

Horčík je nesmierne dôležitou zložkou kostí, zúčastňuje sa na prenose nervových vzruchov a má dôležitú úlohu aj pri kontrakcii svalov.

Nedostatok horčíka je veľmi zriedkavý, môže sa však vyskytnúť pri diabetikoch. Málo horčíka môžu mať aj ľudia postihnutý poruchami trávenia, celiakiou a niektorými obličkovými chorobami. Hladina horčíka sa môže znížiť aj pri ťažkých hnačkách. Prejavuje sa to šklbaním svalov a kŕčmi.
Ak strava obsahuje viac ako 2 g horčíka, prebytok, ktorý telo nepotrebuje sa jednoducho vylúči bez vstrebania.

Horčík nájdeme v mnohých potravinách, ako napríklad v celozrnných obilninách, v sušených figách, v orechoch, v strukovinách a taktiež aj v zelenej listovej zelenine. Vyvážená strava by mala zabezpečiť potrebné množstvo tohto prvku.

Autor: Dads
Zdroj: A. Mc Whirter, L. Clasenová: Jedlo ako jed, jedlo ako liek
Ilustračné foto: sxc.hu

2 thoughts on “Horčík

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *