IKEA predstavuje bezmäsité guľôčky pre milovníkov mäsa. Udržateľnejšiu alternatívu ku známej mäsovej guľôčke
Bezmäsité guľôčky zanechávajú v porovnaní s tými mäsovými iba 4% klimatickej stopy a chuťovo sú na nerozoznanie. Na výrobu bezmäsitej guľôčky sú použité ingrediencie ako hrach, ovos, jablká či zemiaky s dôrazom na to, aby mala táto udržateľnejšia alternatíva ku klasickým guľôčkam rovnakú chuť aj štruktúru, vďaka ktorej si ju vychutnajú aj milovníci mäsa.
IKEA stojí za svojím cieľom klásť pri výrobe potravín čo najväčší dôraz na trvalú udržateľnosť. Spoločnosť sa preto rozhodla pozrieť na známe mäsové guľôčky z iného uhla pohľadu. Aj milovníci mäsových guľôčok tak už majú na výber udržateľnejšiu alternatívu. Nové bezmäsité guľôčky sa vyrábajú zo surovín ako napríklad bielkovina zo žltého hrachu , ovos, zemiaky, cibuľa a jablká. Inak však majú rovnaký vzhľad aj chuť ako známe mäsové guľôčky. A keďže v porovnaní s klasickými mäsovými guľôčkami zanechávajú iba 4 % klimatickej stopy, spoločnosti IKEA pomáhajú priblížiť sa k cieľu do roku 2030 prispieť k pozitívnejšiemu vplyvu na klímu.
„V reštauráciách IKEA predáme každoročne viac ako miliardu mäsových guľôčok. Predstavte si, aký rozdiel by spravilo, keby sa čo i len časť našich návštevníkov rozhodla vybrať si namiesto nich bezmäsité guľôčky. Ak by sa nám takto podarilo presmerovať približne 20 % predaja mäsových guľôčok, klimatická stopa IKEA Food by sa znížila o zhruba 8 % [1],” vysvetľuje Sharla Halvorson, globálna manažérka pre oblasti zdravia a trvalej udržateľnosti.
Zníženie klimatickej stopy pomocou udržateľného stravovania podporuje aj organizácia Vegánske hody.
„V súčasnosti je nevyhnutné zaoberať sa témami udržateľnosti a znižovania klimatickej stopy. Je skvelé, že aj veľká firma, akou je IKEA, si dôležitosť týchto tém uvedomuje a navrhuje vegánske alternatívy. Orientácia na rastlinnú stravu je jedným z viacerých spôsobov, ako efektívne znížiť dopad na životné prostredie. Nové, bezmäsité guľôčky sú ďalším správnym krokom k udržateľnejšej budúcnosti,“ hovorí Monika Dančová, event manažérka Vegánske hody.
Víziou IKEA je vytvárať lepší každodenný život pre čo najviac ľudí. Preto chce inšpirovať k zdravšiemu a udržateľnejšiemu životnému štýlu, ktorý bude mať pozitívny vplyv na ľudí a planétu. Aj zaradenie bezmäsitých guľôčok do ponuky pomáha spoločnosti IKEA priblížiť sa k tomuto cieľu.
„Na to, aby sme mohli znížiť klimatickú stopu jedla ponúkaného v našich obchodných domoch, musíme najprv predávať menej klasických mäsových guľôčok. Nové bezmäsité guľôčky nám dávajú možnosť ponúknuť milovníkom mäsa udržateľnejšiu alternatívu, ktorá chutí rovnako dobre ako naše obľúbené mäsové guľôčky,“ vysvetľuje Sharla.
V reštauráciách IKEA sa budú bezmäsité guľôčky podávať so zemiakovou kašou, brusnicovým džemom a smotanovou omáčkou. K dispozícii pritom budú za tú istú nízku cenu ako klasické mäsové guľôčky. Zákazníci tiež budú mať možnosť kúpiť si v obchode so švédskymi špecialitami balenie mrazených bezmäsitých guľôčok a pripraviť si ich doma. Recept na bezmäsité guľôčky neobsahuje žiadne živočíšne suroviny, aby si tento nový prírastok do sortimentu IKEA mohlo vychutnať čo najviac ľudí – milovníci mäsových guličiek, flexitariáni, vegetariáni aj vegáni. [2]
„Pri vývoji bezmäsitých guľôčok bolo naším hlavným cieľom čo najvernejšie napodobniť chuť a textúru mäsa, no použiť na to iba rastlinné suroviny. Vyskúšali sme množstvo rôznych surovín aj postupov a s výsledkom sme veľmi spokojní,“ hovorí Alexander Magnusson, ktorý pracuje ako šéfkuchár a projektový vedúci IKEA Food.
V krajinách Európskej únie budú bezmäsité guľôčky v ponuke už v auguste 2020. Obchodné domy IKEA v Severnej Amerike, na Blízkom východe a v ázijsko-tichomorskom regióne budú nasledovať o niekoľko mesiacov neskôr.
[1] Tieto výpočty vychádzajú z objemov predaných vo finančnom roku 2018.
[2] Samotné bezmäsité guľôčky neobsahujú žiadne živočíšne suroviny. Ak sa však podávajú tradičným spôsobom, teda so zemiakovou kašou a brusnicovým džemom, výsledný pokrm obsahuje mliečne výrobky a nie je vhodný pre vegánov.