Makové opekance

Potrebujeme: 30g práškového cukru, 100g roztopeného masla, 600g hrubej múky, 1 lyžička soli, 60g medu na poliatie, 120g zomletého maku, mlieko podľa potreby, 80g práškového cukru na posypanie
Kvások: 30g droždia, 2dl mlieka, 20g práškového cukru

Postup: Pripravíme si kvások z mlieka, droždia a cukru, ktorý necháme vykysnúť. Múku rozmiešame s cukrom a so soľou, pridáme vykysnutý kvások, vlažné mlieko podľa potreby a vypracujeme tuhé cesto. Na doske posypanej múkou z cesta pripravíme dlhé tenké šúľky, ktoré poukladáme na vymastený plech a necháme ešte trochu vykysnúť. Potom nakysnuté šúľky upečieme a necháme stáť až do druhého dňa. Na druhý deň šúľky pokrájame a vhodíme do vriacej vody. Keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich, polejeme roztopeným maslom, posypeme makom a práškovým cukrom. Nakoniec ich môžeme poliať medom a hneď podávame.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *