Maracuja: zdravé a chutné ovocie

Maracuja je osviežujúce ovocie, ktoré bolo dlhé storočia zdrojom obživy zvierat a ľudí žijúcich v dažďových pralesoch Južnej Ameriky. Hovorí sa mu aj ovocie vášne alebo ovocie umučenia, pretože v minulosti boli španielski misionári presvedčení, že toto ovocie predstavuje niektoré predmety spojené s ukrižovaním Ježiša Krista. V tropických krajinách je dodnes nielen chutným ovocím, ale aj prírodným medikamentom.

Plody maracuje sú maličké a guľaté, približne vo veľkosti menších pomarančov. Majú zelenú, žltú alebo tmavo fialovú farbu. Vnútri je kašovitá šťavnatá dužina s malými jadierkami s kyslou až horko-sladkou chuťou.passion-fruit-450422_1280

Maracuja je plodom popínavej rastliny Passiflora edulis Sims. Toto aromatické ovocie pochádza zo Strednej a Južnej Ameriky a v Kolumbii a Brazílii môže jeden dorásť až do váhy jedno kilo.  Najväčšími producentmi maracuje sú práve Brazília a Kolumbia a ďalej Venezuela, Keňa, Austrália, krajiny Južnej Afriky a ostatné tropické krajiny. Darí sa jej v tropických vysokých polohách (približne vo výške 1500 až 2500 m) a v subtrópoch. Do Európy ju doniesli Španieli, ktorí listy z Maracuje používali ako lieky na spanie.

O maracuji existuje mýtus, že ak ju zjete, zamilujete sa do prvého človeka, ktorého po prehĺtnutí sústa zbadáte a on sa stane láskou vášho života. Môžete skúsiť tento mýtus otestovať a ak sa nepotvrdí, nezúfajte – váš organizmus sa vám na látky prijaté z tohto ovocia poďakuje.

Výživné látky

Základnou zložkou maracuje je voda. Obsahuje aj fruktózu, sacharózu, glukózu a veľké množstvo bielkovín, vďaka čomu je jedno z najvýživnejších ovocí aké na svete poznáme. Mracuja obsahuje aj pomerne veľké množstvo železa, iba 0,7 gramu tukutakmer žiadny cholesterol. Je bohatá na vitamín A, B2, B6, C, E a kyselinu listovú. Z minerálnych látok sú v nej obsiahnuté vápnik, fosfor, horčík, draslík, sodík, zinok a spomínané železo. Maracuja má dokonca mierny sedatívny účinok, takže dokáže utíšiť menšiu bolesť, vďaka množstvu aromatickým nevýživným látkam, ktoré dodávajú ovociu aj sviežu vôňu.

Liečivé účinky

  • posilňuje obranyschopnosť, zvyšuje libido, detoxikuje celý organizmus, podporuje trávenie a pomáha ľudom so silnými bolesťami hlavy, epileptickými kŕčmi bolestivou menštruáciou, poruchami spánku a bolesťami tváre
  • má silné antisedatívne účinky, upokojuje nervový systém, takže je vhodná najmä pre jedincov trpiacich hystériou, záchvatmi úzkosti a depresiou
  • má antiseptické účinky, urýchľuje látkovú výmenu a zlepšuje pravidelné vyprázdňovanie
  • dodáva nášmu organizmu potrebnú energiu, prečisťuje hrubé črevo, zabezpečuje zdravé dýchacie cesty a lieči aj ochorenia spojené s dýchacím traktom
  • je užitočná aj pri chrípke a prechladnutí, pretože pomáha vykašliavať hlieny.
  • lieči aj kožné ochorenia a podporuje hojenie rán
  • vďaka vláknine pomáha pri zápche
  • vyživuje pleť a vlasypassion-fruit-646854_1280
  • podporuje zdravý zrak
  • odporúča sa podávať deťom trpiacim astmou, kolikou a bronchitídou
  • šťavou z maracuje sa v Brazílii upokojujú hyperaktívne deti a vraj pomáha aj pri liečbe alkoholizmu
  • maracuja sa odporúča konzumovať aj pri chudnutí dva alebo trikrát do týždňa – môžete ju pridať do jedla alebo zjesť samostatne

Maracuju kupujte vždy takú, aby mala pokrčenú pokožku, pretože vtedy jej vlhkosť prechádza do dužiny a vy budete mať výbornú a šťavnatú pochúťku.

Ovocie prekrojte a dužinu vydlabávajte lyžičkou. Z maracuje si môžete urobiť skvelé džemy, želé, ovocné šťavy, džúsy, jogurty, peny, dresingy, sorbety, šaláty a dokonca zmrzlinu. Z rastliny passiflory sa využívajú aj listy na výrobu čaju, ktorý pôsobí ako upokojujúce tonikum liečiace srdce.

 

Ilustračné foto: pixabay.com

visualhunt.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *