
Halloweenske cakepops
Halloween je ideálnou príležitosťou pustiť sa do niečoho hravého, farebného a trochu strašidelného. Cakepops – malé guľôčky z koláča na paličke – sú presne tým dezertom, ktorý sa dá ozdobiť na tisíc spôsobov. Tekvice, pavúky, netopiere či malí duchovia vyzerajú úžasne a chutia ešte lepšie. Sú perfektné na detské párty, oslavy aj len tak, pre radosť z pečenia a tvorenia. Halloweenske cakepops sú skrátka malé strašidelné kúsky, ktoré očaria aj najväčších maškrtníkov.
Recept na halloweenske cakepops
Suroviny:
- paličky na lízanky / cakepops
- 1 upečený korpus (napr. čokoládový alebo vanilkový, asi 400 g)
- 100 g mascarpone alebo smotanového syra
- 2 lyžice práškového cukru
- 200 g čokolády na obalenie (tmavá, mliečna alebo biela)
- cukrové ozdoby, farebná poleva, lentilky, mini marshmallows, potravinárske farby

Najprv si upečieme korpus – pokojne môžeme použiť aj zvyšky koláča alebo muffín. Keď vychladne, rozmrvíme ho rukami alebo vidličkou na drobné kúsky. Pridáme mascarpone a cukor a premiešame, aby vznikla kompaktná hmota, ktorá sa dá tvarovať. Ak je príliš suchá, pridáme trochu mascarpone, ak sa lepí, prisypeme trochu drveného koláča.
Z cesta vytvarujeme malé guľky vo veľkosti vlašského orecha. Položíme ich na tácku a necháme asi 20 minút stuhnúť v chladničke. Medzitým si roztopíme trochu čokolády – len toľko, aby sme mohli namáčať konce paličiek. Každú paličku namočíme do čokolády a zapichneme do guľky. Takto pripravené cakepopsy vložíme aspoň na 30 minút do chladničky, aby stuhli a držali tvar.
Potom si roztopíme zvyšnú čokoládu na obalenie a jednotlivé cakepopsy v nej celé ponoríme. Jemne nimi potočíme, aby čokoláda stiekla rovnomerne, a necháme zaschnúť zapichnuté do polystyrénu alebo do hrnčeka s ryžou.

Dekorovanie
Keď čokoláda zatuhne, prichádza tá najzábavnejšia časť – zdobenie. Môžeme vytvoriť malé tekvice pomocou oranžovej polevy a kúsku zelenej cukrovej hmoty ako stopky. Z čokoládových kúskov a cukrových očí vyčarujeme pavúky, netopiere či strašidelné monštrá.
S bielou polevou vyrobíme duchov a s trochou trpezlivosti aj malé múmie. Môžeme použiť aj vyvaľkanú obťahovú hmotu. Inšpirujte sa obrázkom.

Zdobenie je čistá radosť a trochu aj detská hra. Deti sa do zdobenia rady zapoja a výsledok bude farebný, veselý a dokonale halloweensky.
Tip na záver
Ak chceme, aby sa čokoláda leskla a dobre stuhla, pridajme do nej pri rozpúšťaní trošku kokosového oleja. Cakepopsy skladujme v chladničke, ale pred podávaním ich nechajme pár minút postáť pri izbovej teplote – tak vynikne ich jemná, vláčna textúra.
Foto halloweenske cakepops: Shuttertock.com





