Bylinky a koreninyČlánkyMagazín

Prejedáte sa? Dajte si opunciu, spoľahlivo zaženie chuť do jedla

Nopal, lat. Opuntia ficus-indica, tiež známa ako „pichľavá hruška“ je rastlina, ktorá má pôvod v horách Mexika. Už od staroveku bola opuncia využívaná Aztékmi ako liek, hlavne pre jej obrovský prínos pre zdravie človeka. V súčasnosti sa v alternatívnej medicíne stala veľmi populárnou jej prášková forma, ktorá sa využíva pri liečbe metabolických a zažívacích problémov, pri problémoch so srdcom a pri liečbe diabetu.

Výhody konzumácie opuncie

Opuncia stabilizuje krvný cukor, čím znižuje chuť do jedla

Opuncia obsahuje veľké množstvo pomaly stráviteľnej vlákniny, vďaka čomu má tendenciu znižovať rýchlosť trávenia potravín, najmä ak sa konzumuje tesne pred jedlom alebo po jedle. Keď sa opuncia skonzumuje tesne pred jedlom, prítomná vláknina pomáha vytvoriť pocit plnosti, čím zabráni prejedaniu sa. Následne sa stabilizuje aj hladina cukru v krvi, čím sa zabráni rýchly nástup hladu. Taktiež znižuje glykemický index, hodnotu, ako rýchlo sa zvyšuje hladinu cukru v krvi. Klinické testy preukázali, že ľudia s vysokou hodnotou raňajšieho cukru v krvi, ktorí pravidelne jedli opunciu na raňajky, mali hodnoty cukru nižšie.

Opuncia znižuje hladinu cholesterolu v krvi

Vláknina a steroly obsiahnuté v opuncii pomáhajú regulovať tvorbu žlčových kyselín v čreve, cholesterolu a triglyceridov, čím sa zníži ich absorbcia z tráviaceho traktu a tak sa zníži hladina cholesterolu v krvi.

Opuncia čistí črevá

Nerozpustná rastlinná vláknina v opuncii poskytuje črevám mnohé zdravotné výhody. Vláknina pomáha pri pravidelnosti stolice, pomáha absorbovať toxíny a karcinogény a pomáha udržiavať čisté hrubé črevo.

Opuncia upokojuje žalúdok

Opuncia obsahuje vysoké množstvo slizu, ktoré pomáha udržiavať optimálne pH v žalúdku a upokojuje žalúdočnú sliznicu. Testy taktiež ukázali, že opuncia stimuluje hojenie žalúdočných vredov a znižuje zápaly žalúdka.

Opuncia chráni pečeň

Flavonoidy pomáhajú neutralizovať voľné radikály ešte pred tým, ako začnú preťažovať pečeň. A práve opuncia ich obsahuje naozaj veľa. Flavonoidy taktiež pomáhajú absorbovať toxíny, ktoré zaťažujú v nadmernom množstve pečeň. Ak je pečeň menej zaťažená vplyvom toxínov a voľných radikálov, môže lepšie pracovať a tým aj udržiavať rovnováhu telesných funkcií, vrátane imunitného systému.

Opuncia pomáha prekonať negatívne stavy po konzumácii alkoholu

Opuncia svojim nutričným zložením pomáha prekonať negatívne účinky alkoholu na organizmus človeka. Pomáha telo rehydratovať, upokojuje žalúdok a zlepšuje fungovanie pečene. Vďaka tomu bráni neznesiteľným bolestiam hlavy a brucha, ktoré sú prítomné po nadmernej konzumácii alkoholu.

Výborné účinky opuncie pre diabetikov

V 500 gramoch opuncie je obsah vlákniny až 18 gramov. Vláknina pomáha spomaľovať vstrebávanie tukov a sacharidov v tráviacom trakte. Odporúčaná dávka opuncie pre diabetikov je v rozmedzí od 100 do 500 gramov, rozdelených do troch porcií. Jednorázové dávky opuncie znížili hladinu cukru v krvi o 17 až 46 percent. A tieto účinky môžu trvať niekedy až šesť hodín.

Antioxidačné vlastnosti opuncie

Stonky a plody opuncie obsahujú osem flavonoidov a vitamín C, ktoré majú antioxidačné vlastnosti. Vitamín C je antioxidant, ktorý chráni zdravie telových buniek pred škodlivým vplyvom voľných radikálov a pomáha posilňovať obranyschopnosť organizmu, teda imunitu.

Autor: Rastislav Škultéty
Zdroj: https://www.nazdravie.sk/opuncia/
Foto: Fotolia.com