ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápady

Sladký poklad Francúzska

Je to malé, farebné, chrumkavé a zároveň jemné. Čo je to? No predsa makrónky – macarons. Sú pýchou Francúzska a ročne priťahujú milióny turistov. Čo je na nich také úžasné?

Boj farieb a chutímacarons-colorful-french-bakery-macaroons-dessert

Makrónkam sa niekedy hovorí aj pusinky. Sú to drobné koláčiky tvarom pripomínajúce naše piškóty zlepené lahodným krémom klasických aj exotických príchutí. Vyrábajú sa napríklad pistáciové, vanilkové, čučoriedkové, citrónové, čokoládové, malinové, jahodové, kokosové, ríbezľové, gaštanové, dokonca ďatlové, figové či s príchuťou Foret noire teda Čierny les. Majú farby od výmyslu sveta a modrá, zelená či fialová vôbec nie sú výnimkou.

Jemný krém sa s makrónkovým cestom kombinuje tak, aby ho dotváral alebo bol s ním v kontraste chutí. V jednom aj v druhom prípade sa vám ale bude zdať, že chuť cesta a krému spolu výborne ladí.

Preslávili sa vo Francúzsku ale pochádzajú z inej krajiny

Niektoré zdroje tvrdia, že makrónky boli do Francúzska dovezené. Pricestovali spolu s dcérou vojvodu z Florencie, Lorenza II. de Medici, Katarínou de Medici, ktorá sa tu mala vydať za Henricha II. Francúzskeho. Práve jej dvorní kuchári údajne pripravili úplne prvé makrónky.

To, ako v tej dobe vyzerali a ako chutili, bohužiaľ nevieme. Celkom isto ale vieme, že ako prvý k sebe zlepil dve makrónky Pierre Desfontaines. Vďaka nemu sa pusinky začali predávať v čajovom salóne Ladureé, ktorý je nimi známy dodnes. Tento kreatívny nápad Pierra preslávil natoľko, že ho neskôr časopis Vogue označil za „Picassa cukrárskych výrobkov“.

V roku 1997 do Ladureé nastupuje ďalší Pierre, tentokrát Pierre Hermé, ktorý z kaviarne urobil luxusné gastronomické miesto a vytvoril vlastnú značku Pierre Hermé Paris. Pod ňou sa teraz vyrábajú svetoznáme makrónky patriace medzi najlepšie z celého sveta.

A takto vyzerá Ladureé dnes8649223677_26b058b7a7_c

Podniky Ladurée nájdete v Paríži na ulici Champs – Elysées, na ulici rue Bonaparte pri kostole Saint – Germain a na ulici rue Royale. Predstavte si, že sedíte v čajovni Ladureé a okolo uší vám znie nielen francúzština, ale aj americká a britská angličtina. Na vaše miesto čaká dlhý rad ľudí a vy sa, snáď v dobrej spoločnosti, bavíte nad makrónkami na striebornom podnose. Na prevažne žltých stenách svietia exotické ornamenty rastlín a vtákov, sochy s egyptskými prvkami, výrazne zlaté a zelené ozdoby a vy ani neviete, či sa dívať do taniera alebo radšej okolo seba. Veru, kaviareň Ladureé má honosný a exotický nádych, rovnako, ako jej produkty.

Prečo majú makrónky takú vysokú cenu?3198041065_8dd6e7a5df_z

Pusinky sú nehorázne drahé a to kdekoľvek na svete – v Paríži, ale aj v susednej Prahe. Človeka hneď napadne, čo asi môže byť na pečení takých malých piškót také zložité? V skutočnosti majú makrónky presné normy, ako by mali vyzerať. Škrupina macarons by mala byť na vrchu tvrdá a lesklá, aby príjemne praskala, keď sa do nej zakusnete. Jej stred musí byť jemný a krém ľahký. Zároveň však musí mať každá makrónka trochu zvrásnený koniec, tzv. foot či pätku.

Je ešte dôležité, aby ste vedeli, že nie všetky makrónky chutia rovnako. Tie najlepšie z najlepších dostanete pravdepodobne len v Paríži. Môžete sa však pokúsiť pripraviť si doma svoje vlastné. Ich výroba je ale pomerne náročná. Ak máte dostatok kreativity, neváhajte a skúste to. Určite to na prvýkrát nebude vyzerať, a možno ani chutiť, ako od Pierra Hermé, ale bude to vaše. Navyše platí, že prax robí majstra.

 

Ilustračné foto: visualhunt.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *