Spravte si zásoby: Toto by nemalo chýbať v žiadnej špajzi
Či už v byte alebo dome, všade sa nájde nejaká komôrka alebo aspoň skrinka, do ktorej ukladáte svoje zásoby. Existuje niekoľko potravín, ktoré by ste mali mať doma stále. Najmä také, ktoré vydržia dlhšiu dobu bez toho, aby ste ich dávali do chladničky. O čo teda ide?
Bežné prílohy: zemiaky, cestoviny, ryža
Nemusia slúžiť vyslovene ako prílohy k mäsu a omáčkam. Môžete z nich pripraviť aj hlavné jedlo alebo šalát. Cestoviny majte väčšie, menšie do polievok a napr. aj klasické špagety. Z ryže hravo pripravíte rizoto či sladké nákypy. Po zemiakoch ako po prílohe siahame najčastejšie, pretože sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov. K týmto potravinám môžete zaradiť aj kuskus.
Múka, strúhanka, krupica a ovsené vločky
Bez múky sa taktiež nezaobídeme. Správna gazdinka by mala mať doma všetky tri druhy, teda hladkú, polohrubú a hrubú. Každý recept si totiž vyžaduje konkrétnu múku. Na obaľovanie rezňov, syra či iných pochúťok poslúži strúhanka. Na raňajky zasa dobre padne krupica, či ovsené vločky s jogurtom a ovocím. Využitie je samozrejme všestrannejšie.
Olej a ocot
Väčšinou ich máme uložené vedľa seba a možno sa už dokonca niekomu stalo, že si v rýchlosti tieto dve fľaše pomýlil. Olej je nevyhnutnou súčasťou každej kuchyne. Či už slnečnicový, repkový, olivový, či iný. Okrem vyprážania sa skvele hodí do cibuľových základov do polievok, gulášov, či omáčok, ďalej do šalátov, ale aj do koláčov. Ocot zasa dodá tú správnu chuť uhorkám či kyslejším jedlám.
Sladké dobroty vo fľaši má zrejme každý. Kto doma sám zavára, zrejme je množstvo džemov a kompótov o čosi väčšie. Siahame po nich pri príprave koláčov, džemy si s obľubou natierame na pečivo a kompóty podávame k obedu. Med výborne poslúži aj ako náhrada cukru.
Konzervy s ovocím, zeleninou a rybami
Konzervované potraviny vydržia naozaj dlho. Skvele poslúžia do polievok, rôznych šalátov, slaných nákypov alebo ako základ na kompletný obed. Z ovocia, najmä toho exotického, ktoré si nevieme doma zavariť, ľahko vykúzlime sladké zákusky či šaláty. Okrem týchto konzerv by v špajze nemali chýbať ani ryby, napr. tuniak alebo sardinky.
Dvojica, ktorá sa asi najviac spája s párkom v rožku, využiť sa dajú aj inak. Často sú súčasťou rôznych omáčok, dressingov, a výborne sa hodia aj k pečenému či grilovanému mäsu.
Paradajkový pretlak alebo pyré
Pár fliaš, prípadne plechoviek by mal mať doma každý. Nikdy neviete, kedy niekto z vašej rodiny dostane chuť na paradajkovú polievku alebo omáčku. Ako pyré, teda v hustejšej podobe, skvele poslúži ako základ na pizzu a cestoviny.
Pudingy, prášok do pečiva, vanilínový cukor
Či ich skladujete v špajze alebo v skrinke nad sporákom, v kuchyni by rozhodne nemali chýbať. Ak čakáte návštevu, no nestihli ste nič upiecť, pripravte hosťom puding s piškótami a ovocím. Nakúpte si rôzne príchute, aby ste ich prípadne mohli aj kombinovať. Vanilínový cukor a najmä prášok do pečiva sa pridáva takmer do každého koláča a zákusku. Nie nadarmo sa predávajú aj vo výhodných baleniach.
Foto: pixabay.com