Šťavnaté hovädzie rezne
Výživné, ale menej používané mäso v našej kuchyni, je práve hovädzie mäso. No a keď som dostala krásny kus domácej hovädzinky, už som vedela, že… Dnešný nedeľný obed bude spojením lahodnej chuti jemného, chutne obaleného a domäkka uduseného, hovädzieho mäsa s porciou ryže a čerstvej zeleniny.
Pripraviť hovädzie mäso chutne a zároveň šťavnato sa nám môže podariť veľmi rýchlo podľa tohto receptu:
Potrebujeme (na 4 porcie):
400g hovädzieho stehna
strúhanka
2 vajíčka
soľ
olej
1 cibuľa
30 g masla
300 g ryže
3 ks klinčekov
voda
čerstvá zelenina na ozdobu, príp. kyslá uhorka
- Mäso odblaníme, odstránime mastné časti.
- Nakrájame na 4 väčšie rezne, môžeme si ich ešte rozkrojiť, vznikne nám tak 8 menších rezňov.
- Rezne naklepeme, osolíme, príp. okoreníme.
- Do misky si nasypeme strúhanku. Vajíčka rozšľaháme v miske, osolíme.
- Pripravené rezne obalíme v strúhanke. Strúhanku riadne pritlačíme, aby sa neoddeľovala od mäsa pri ďalšej úprave. Strúhanku môžeme do mäsa aj vklepať.
- Rezne obalené v strúhanke namočíme v rozšľahaných vajíčkach, opečieme z oboch strán na panvici s rozpáleným olejom a odložíme na tanier.
- Opečené rezne vkladáme do hrnca, môžeme pridať očistenú a rozkrojenú cibuľu alebo môžeme cibuľu nakrájať nadrobno, speniť na oleji a rezne vložiť na cibuľový základ.
- Rezne s cibuľou zalejeme vodou, osolíme a dusíme domäkka. V tlakovom hrnci je táto príprava rýchlejšia, trvala približne 50 minút.
- Keď je mäso udusené domäkka, vyberieme rezne, do šťavy s cibuľou pridáme maslo a ponorným mixérom pripravíme jemnú omáčku. Podľa chuti ešte osolíme.
- Z dusenej ryže a obrátených rezňov naservírujeme porciu chutného obeda, ozdobíme a podávame. Vhodnou prílohou sú aj kyslé uhorky.