Mrkvovo-medový džem
Ľudia radi a často objavujú v gastronómii nové chute a kombinácie. Odbočte trošku od tradičných džemov a vyskúšajte túto lahôdku.
Potrebujeme:
1 kg mrkvy,
250 g medu,
4 citróny,
750 g kryštálového cukru,
1 balíček želírovacieho prípravku 1:1
Postup:
Tri umyté citróny nakrájame na tenké plátky, vložíme do hrnca s vodou a povaríme ich asi 20 minút. Vodu vymeníme za novú a citróny ešte raz povaríme 20 minút. Vodu vylejeme, citróny vložíme do studenej vody a necháme asi 2 hodiny odstáť. Mrkvu najemno nastrúhame a dáme do hrnca. Pridáme 100 ml vody a šťavu z 1 citróna. Pridáme med, odkvapkané citróny a povaríme 30 minút. Želírovací prípravok zmiešame s cukrom, pridáme do mrkvy a zase privedieme do varu. Varíme až do zhustnutia. Potom hrniec odstavíme, necháme aspoň 10 minút bokom vychladnúť a následne džem plníme do fliaš. Uzavrieme ich a necháme úplne vychladnúť.
Ilustračné foto: pixabay.com