Bylinky a koreninyČlánkyMagazín

Muškátový orech: Korenie či jed?

Muškátový oriešok je exotický druh koreniny, ktorý vaším jedlám dodá zaujímavú, mierne štipľavú a horkastú príchuť. Známy je aj muškátový kvet, ktorý je však o niečo horkejší. Je to vlastne vnútro kvetu stromu s názvom muškát pravý. Dorastá do výšky približne 13 metrov a rastie najmä v teplom podnebnom pásme v oblasti Indonézie (75% celosvetovej produkcie). Druhým veľkým producentom je štát Grenada (20% celosvetovej produkcie). Pestuje sa však aj na Srí Lanke, v Indii,  Malajzii, Portugalsku a v oblasti Karibiku.

 pepper-1080675_1280Využitie v kuchyni

Muškátový kvet aj oriešok sa najčastejšie používajú v sušenej forme ako korenie do mnohých jedál. Pridať ich môžete do rôznych mäsových jedál, najmä do jahňaciny či baraniny, ale aj do štipľavých jedál a syrových pokrmov. Rovnako zvýraznia chuť rýb a morských plodov alebo rôznych druhov omáčok, rizota, či nátierok. Nebojte sa trošku korenia pridať aj do sladkých jedál, najmä do koláčov, špeciálne medovníčkov.


S množstvom to nepreháňajte!

Hoci je muškátový orech korenie a dochucovadlo jedál, môže sa zároveň zmeniť na jed. Pri nadmerných dávkach totiž pôsobí ako droga. Preto to s ním nepreháňajte. Údajne dávka muškátového orieška nad 25 g vedie ku kóme a následnej smrti. Denne je dovolené zjesť maximálne 1/3 malej čajovej lyžičky. Väčšie dávky by mohli spôsobiť nevoľnosť. Príznaky predávkovania navyše odznievajú aj niekoľko dní.

Zdravie a krása

Toto korenie má však aj množstvo pozitívnych účinkov. Okrem skvelej chuti pomáha pri nespavosti. Vyskúšajte pred spaním vypiť nápoj z teplého mlieka a muškátového orieška.   Tento exotický skvost taktiež podporuje dobré trávenie a zmierňuje kŕče i nadúvanie. A vedeli to už v dávnych dobách.

Ďalšie pozitívne účinky muškátového orieška a kvetu:

  • nutmeg-441645_640zmierňuje problémy s prieduškami,
  • podporuje imunitný systém,
  • pomáha pri reume,
  • pôsobí antibakteriálne a protizápalovo,
  • uvoľňuje hlieny,
  • pôsobí proti hnačke,
  • upokojuje nervový systém,
  • odstraňuje migrény,
  • muškátový olej prospieva zapáleným ďasnám.

Okrem zdravia prospieva i našej kráse. Ak trpíte škvrnami spôsobených slnkom alebo inými nedokonalosťami pleti, nastrúhajte si do mištičky muškátový oriešok a zmiešajte ho s troškou mlieka, aby vám vznikol hustejší krém. Ten naneste na postihnuté miesta a nechajte pár minút pôsobiť. Potom iba opláchnite vodou.

Nakoniec treba spomenúť, že muškátový orech patrí medzi najpoužívanejšie prírodné afrodiziaká. Skúste ho v primeranom množstve pridať do romantickej večere.

Foto: pixabay.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *