ČlánkyMagazínZaujímavosti a nápadyZdravie

Quinoa: matka zŕn

Quinoa je nenápadná plodina, ktorá si  podmanila mnohých ľudí natoľko, že jej venovali rok 2013 a dokonca o nej natočili dokument. Chcete vedieť, prečo je taká výnimočná?

Dnes ju už nájdeme aj u nás v obchodoch s bio potravinami alebo inými zdravými plodinami.

9924383573_efd9228b67_b

Pôvod

Quinoa pochádza z oblasti jazera Titicaca v Peru a Bolívii. Táto andská plodina sa označuje za pseudoobilninu, keďže to nie je obilnina, ale používa sa rovnako ako všetky ostatní obilniny. Medzi jej príbuzenstvo patria napríklad láskavec, červená repa a špenát.

Quinou – matku zŕn veľmi obľubovali Inkovia. Pokiaľ o nich nič neviete, bol to indiánsky národ, ktorý po sebe zanechal nádherné architektonické pamiatky ako chrám slnka a mesiaca alebo obrovské podoby tvárí náčelníkov vytesané do kameňa. Okrem konzumovania ju používali aj pri mnohých náboženských a slávnostných obradoch. Preto španielsky dobyvateľ Francisco Pizarro v 16. storočí nechal zničiť polia, kde rástla quinoa, aby oslabil inkskú kultúru a ich obrady. Divo rastúca vo vyšších oblastiach však napriek tomu prežila.

Jej pravdepodobne najväčšou výhodou je práve odolnosť, dokáže totiž prežiť v mimoriadne ťažkých podmienkach, v ktorých by ostatné plodiny určite zahynuli.

Quinoa sa môže jesť celá, teda aj stonka a listy, ktoré chutia približne ako listy repy alebo špenát. Obľube sa tešia predovšetkým jej semená. Väčšinou majú bielu farbu, ale nájdete aj červené, ružové, fialové, oranžové, hnedé a čierne. Pri príprave jedla ju teda môžete aj farebne zladiť. Medzi farebnými semenami sú iba nepatrné rozdiely. Napríklad červené a čierne semená sa varia 20 minút a sú o niečo chrumkavejšie, všetky ostatné varíme iba 10 až 15 minút.

Výhody 15044139297_5a2600b850_b

  • Neobsahuje lepok, takže je vhodná pre celiatikov.
  • Považuje sa za plnohodnotnú náhradu za iné obilniny.
  • Potláča zápalové ochorenia.
  • Pomáha v boji s obezitou.
  • Reguluje obsah cukru v krvi a znižuje cholesterol, takže sa zaraďuje medzi najlepšiu stravu pre diabetikov.
  • Je prevenciou pred vznikom rakoviny hrubého čreva.
  • Obsahuje množstvo minerálov, vitamínov a antioxidantov.
  • Detoxikuje telo od škodlivých látok.
  • Podporuje tvorbu kostného tkaniva a svalovej hmoty.
  • Postupne uvoľňuje energiu.
  • Eliminuje migrény.

V USA je quinoa neuveriteľne populárna, a tak Valné zhromaždenie OSN vyhlásilo rok 2013 za Medzinárodný rok Quinoa ako uznanie pre andských obyvateľov, ktorí ju zachovávali ako potravu pre súčasné a budúce generácie.

NASA ju dokonca zaradilo ako stravu pre astronautov pri ich pobyte vo vesmíre.

Táto neobyčajná plodina sa musí zbierať ručne, pretože semená dozrievajú rôzne.

Ešte pred pár rokmi, keď o nej takmer nikto nevedel, ste ju mohli kúpiť veľmi lacno. Dnes sa jej cena výrazne zvýšila, pretože sa z nej stala celosvetovo uznávaná a vyhľadávaná pseudoobilnina.

Najväčším producentom je v dnešných dňoch Peru. Zber začína na konci marca, vtedy sa totiž koná dvojdňový Festival úrody, kde quinoa hrá dôležitú a nezastúpiteľnú úlohu.32355652200_f60289817b_b

Ako ju využijete v domácnosti?

Quinou varíte cca 15 minút, scedíte a môžete použiť prakticky na čokoľvek: namiesto ryže, ako kašu alebo do polievky. Dnes poznáme quinoa chlieb, maffiny, palacinky, šušienky, tortilly, quinoa puding, tyčinky, quinoa smoothies či quinoa šalát.

Ilustračné foto: visualhunt.com

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *