Ochutnali ste už nealkoholické víno?
Jeden velikán francúzskej histórie kedysi poznamenal, že „jedlo bez vína je ako deň bez slnečného svetla“. Aj vy si radi k obedu či večeri otvoríte fľašu vínka? Odborníci na stravovanie to zväčša iba odporúčajú a pohárik kvalitného vína dokáže priaznivo pôsobiť na ľudský organizmus. Samozrejme, všetko musí prebiehať s mierou. Stáročia obľúbený nápoj má dnes množstvo variánt a príchutí, takže každý „vínkar“ si dokáže vybrať to svoje obľúbené. Počuli ste už ale o nealkoholickom type vína? Nestratí takéto víno svoju povestnú „pravdu“?
Podstata ostáva
Víno bez alkoholu je jednou z posledných noviniek v oblasti produkcie vína. Pýtate sa, čo za techniky sa skrývajú za docielením bezalkoholového vína? Proces, počas ktorého sa z kvalitných a šťavnatých bobúľ hrozna stáva vzácny nápoj je od prvotného zrenia plodov až po samotné zrenie v sudoch v podstate totožný. Tesne pred fľaškovaním nastáva zmena – oddelenie alkoholu od ostatných zložiek vína. Deje sa to niekoľkými spôsobmi. Buď vákuovou destiláciou a filtráciou za nízkej teploty, prostredníctvom stĺpca rotačných kužeľov alebo metódou reverznej osmózy, nano-filtrácie či zmrazením. Takýto proces však nijako neohrozuje všeobecne známe zdravotné benefity sviatočného pitia vína.
Vlastná identita
Čo sa týka výsledného produktu, chuť a vôňa sú veľmi podobné ako pri klasických typoch vína. Pochopiteľne, keďže sa tam nenachádza alkohol, ktorý spôsobuje svoju typickú ostrosť, bezalkoholové vína majú jemnejšiu textúru. Najvýraznejšie sa to prejavuje u červených vín, avšak pri bielych a šumivých je výsledný nápoj takmer identický.
Keďže je povolený limit pre nealko nápoje v jednotlivých štátoch rôzny, percento alkoholu nealko vína sa môže pohybovať v rozmedzí od 0,0% do 1% alkoholu.
Už ste mali možnosť nealkoholické víno degustovať? Myslíte, že dealkoholizáciou stráca na prestížnosti, alebo naopak získava na popularite? Podeľte sa s nami v komentári.