ČlánkyReceptyZelenina

Ako zavárať uhorky

Táto činnosť patrí v lete k neodmysliteľným. Síce nás to niekedy nebaví a musíme sa do tejto aktivity často dotlačiť, no v zime, sa teatrálne poklepeme po pleci. Uhoriek je našťastie každý rok dostatok. Ak si už nevypestujete pre zlé počasie, viete si ich zakúpiť o svojho obľúbeného predajcu na zeleninovom trhu.

Zaváranie nie je to žiadna veda. Najdôležitejšie asi je, uhorky vkladať do pohárov tak, aby sa ich do jedného vošlo čo najviac. Preto je lepšie zvoliť tie menšie uhoročky s veľkosťou približne 5- 15 cm. Najčastejšie sa robia uhorky na sladko-kyslo, s koreninovým nálevom.

Uhorky treba najprv dobre umyť, v niekoľkých vodách a očistiť kefkou (vyradenou zubnou), a odstrániť kvet či stopku.

uhorky

Na zavárané uhorky budeme potrebovať:

  • Uhorky
  • Cibuľu (alebo šalotku)
  • Mrkvu
  • Kôpor
  • Strúčiky cesnaku
  • Petržlenovú alebo zelerovú vňať

Na nálev:

  • Nakladač (na približne 15 kg uhoriek potrebujeme 4 nakladače )
  • Ocot
  • Voda
  • Cukor
    (množstvo potrebného nálevu a ingrediencií závisí od množstva uhoriek, od toho ako tesne k sebe ich naukladáte)

Ako na to:

Najprv si vyčistíme a umyjeme zaváraninové fľaše a necháme ich vyschnúť. Nakrájame si na kolieska mladú mrkvu. Ak máte väčšiu cibuľku, môžete ju prekrojiť pozdĺžne, a pridať do pohára aj viac jej kúskov.

Ak máme všetko pripravené a nakrájané, začneme s tou najdôležitejšou časťou. Plnenie fliaš je troška umenie, ktoré získate praxou. Začnite tak, že do prázdnych pohárov dajte na spodok 3 – 5 koliesok mrkvy, 2 – 3 kúsky cibule a trocha kôpru. Potom postupne po obvode fľaše poukladajte uhorky na stojáka. Začnite od tých najväčších. Ukladajte ich tesne vedľa seba a do medzier vložte tie užšie alebo menšie uhorky. Medzi ďalšie poschodie môžete vložiť opäť mrkvu, cibuľku či dokonca strúčik cesnaku a kôpor.

Poháre však neprepĺňajte. Od vrchu by mal ostať približne 1 cm priestor, aby vrchnák pekne sadol. Ak máte všetky poháre naplnené, môžete sa pustiť do prípravy nálevu. Ten si vyrobíme prostredníctvom nakladača, vody, octu a cukru. Všetko spolu poukladáme do hrnca a necháme zovrieť. Ešte horúci nalievame do fliaš a môžeme prikladať vrchnáky. V prípade ak máte viečka, ktoré sa zatvárajú pomocou „zatváracej hlavy“ poriadne pritlačte.

TIP: Zaváraciu hlavu prikladajte na viečko len cez látkovú kuchynskú utierku.

Ak sú všetky fľaše dôkladne zatvorené, môžeme sterilizovať. Pripravíme si väčší hrniec, do ktorého poukladáme fľaše a zalejeme ich takmer po hrdlo teplou vodou. Uhorky varíme približne 6-7 minút od bodu, kedy začne vrieť voda. Voilá, zavárané uhorky sú pripravené na zimu.

Aj napriek tomu, že tento recept je trošku náročnejší, určite to skúste a nemáte sa čoho báť. Zaváranie je len zdĺhavé, no jeho výsledok stojí za to.

uhorky

Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *