ČlánkyZaujímavosti a nápady

Tipy na najkrajšie vyrezávané tekvice 2021

 

Predvečer sviatku Všetkých svätých – Halloween – sa oslavuje v noci z 31. októbra na 1. novembra. Halloween je slovo prevzaté z anglického výrazu “All Hallows’Evening”, čo doslovne znamená predvečer všetkých svätých.

Naši predkovia poznali vyrezávané tekvice pod označením svetlonos. Zdobili si vstupy do domov, čiže okrem dekoratívnej funkcie plnili aj tú pre našich predkov najpodstatnejšiu – svietili.

Plánujete si aj vy spestriť obydlie vyrezávaním tekvice? Tak poďte do toho! Máme pre vás zopár tipov na skvelý dizajn tekvice. Svoje si nájde začiatočník aj pokročilý.

Postup:

1. Tekvicu umyjeme, pripravíme sáčok/noviny kvôli prípadnému neporiadku a položíme ju na pevný povrch.

2. Ostrým nožom si vyrežeme hviezdicovitý, štvorcový alebo kruhový poklop. Pre aký typ sa rozhodneme, záleží na nás. Nôž smerujte šikmo na stred, poklop bude na tekvici lepšie sedieť a neprepadať sa do je vnútra.

3. Potom vydlabeme rukou vnútro tekvice tak, aby nám zostala stena hrubá približne 2 cm.

4. Námet si predkreslite, neskôr navlhčeným obrúskom zmyjete čiary od fixy. Vyrežeme si predkreslený námet.

5. A už len stačí do tekvice umiestniť svetlo. Môžeme použiť normálnu alebo čajovú sviečku, ale do väčšej tekvice sa pokojne zmestí aj vrecková baterka či fosforové tyčinky.

TIP:

Aby nám tekvica vydržala čo najdlhšie a oddialili sme hnilobný proces, vyskúšajte napríkad lak na vlasy, ktorý vám pomôže zakonzervovať jej povrch/vnútro. Taktiež sa zvykne používať ocot, ktorý proces hnitia oddiali, stačí ním potrieť vnútro tekvice. Postupom času aj vyrezaná tvár začne „chradnúť“, na to, aby jej obrysy zostali čo najdlhšie fresh, odporúčame miesta, kde ste spravili rez, dôkladne pretrieť vazelínou, ktorá bráni úniku vlhkosti.

Klasické vyrezávanie pre začiatočníkov:

Vyrezávanie pre pokročilých:

Ako na to, si pozrite tu:

Ak tekvicu máte radšej v kuchyni a na tanieri, nechajte sa inšpirovať aj tipmi na skvelý obed.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *