Bežné i špeciálne druhy solí
Kuchynskú soľ používa každý. Už aj v známej rozprávke bolo poukázané na to, že bez soli sa jednoducho nezaobídeme. Okrem klasickej však existujú aj viaceré špeciálne druhy solí. Líšia sa spôsobom, akým sa získavajú. Majú rôznu farbu, hrubosť, vôňu i chuť.
Morská soľ
Najstarším spôsobom získavania soli je odparovanie z morskej vody. Tá obsahuje prírodný jód, no množstvo nie je dostatočné, preto sa ním morská soľ ešte obohacuje. Farba takejto soli je po odparení vody mierne šedastá, čistením však zbelie. Obsah soli sa v jednotlivých moriach líši. Priemerne je to okolo 3,5%. Najslanšie je Mŕtve more.
Kamenná soľ
Soľ sa získava aj z pevného skupenstva. Ťaží sa buď v doloch, vzácnejšie v povrchových lomoch. Ložiská vznikali v teplých oblastiach vyzrážaním morskej vody z lagúny či zátoky. Aj tá však býva obohacovaná jódom. Vyťažená soľ sa následne melie, preosieva a čistí. Využíva sa ako priemyselná alebo jedlá soľ. Spomedzi všetkých druhov je najlacnejšia.
Vákuová soľ
Vákuová soľ sa vyrába odparovaním zo soľanky (soľný roztok), získanej z podzemných dolov po napustení vodou. Tá rozpustí soľ na soľanku a po odparení vody a kryštalizácií vznikne veľmi čistá jedlá soľ. Počas výroby sa čistí od všetkých usadenín a prímesí. Rozpúšťa sa pomalšie ako kamenná soľ, preto si dajte pozor na presolenie jedla.
Čierna soľ
Netypická čierna lávová soľ má veľmi silnú príchuť síry. Na indických trhoch sa predáva v kusoch alebo pomletá. Pre nižší obsah sodíka sa hodí pri diétach obmedzujúcich soľ.
Himalájska soľ
Získava sa z panenskej prírody himalájskych hôr. Vďaka obsahu železa má ružovkastú alebo jemne oranžovú farbu. Obsahuje viacero prírodných zložiek a minerálov, napr. horčík, draslík, vápnik, sodík, fosfor, zinok, selén, jód a meď.
Údená soľ
Ide o netradičnú soľ údenú na dreve. Má intenzívnu chuť, preto sa na dochucovanie používa iba štipka, najmä k mäsu alebo do omáčok. Keďže ide skôr o gurmánsku záležitosť, zaplatíte za ňu pochopiteľne viac ako za tú bežnú.
Bambusová Kórejská soľ
Táto soľ sa pečie v dutine bambusu spolu so žltým ílom, ktorý jej počas pečenia predá minerálne látky. Íl zároveň absorbuje rôzne nečistoty soli. Použiť sa dá na dochutenie jedál, ale aj na liečenie. Cena je podobne ako v predošlom prípade vyššia.
Foto: pixabay.com