Perníkový čerešňový koláč
Leto je dokonalým obdobím nielen pre množstvo slnka, tepla a zážitkov, ale aj pre chutné dary zo záhrad a sadov. Zdravá zeleninka a sladké ovocie – práve tieto dve veci sú pre niekoho symbolom leta. Rovnako, ako sú symbolom leta aj čerešne. Práve tých je aktuálne neúrekom a určite už myslíte na chutný čerešňový koláč.
Fantázii sa pri koláčoch s ovocím medze nekladú – skúste niečo nové namiesto bublaniny. Príkladom je napríklad aj recept na koláč, ktorý vám ponúkame – prepája perník a sladké čerešne do šťavnatého dezertu, ktorý pritom nie je presladený.
Čo budeme potrebovať na čerešňový koláč?
na sirup:
- 500 g odkôstkovaných čerešní
- 6 PL kryštálového cukru
- 1 pomaranč
- 2 PL amaretta alebo rumu
- 100 ml vody
na cesto:
- 400 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 kypriaci prášok perníkový
- 1 PL perníkového korena
- 2 vajcia
- 500 ml mlieka
- 200 ml oleja
Postup
Najprv si pripravíme sirup. Pomaranč si vyšťavíme, šťavu pridáme do hrnca k čerešniam a pridáme aj 2 tenšie kôrky pomaranča. Prídáme aj vodu a cukor a privedieme do varu, následne varíme ešte nejakých 5 minút. Potom čerešne scedíme tak, aby nám ostala aj šťava, do ktorej pridáme 2 PL amaretta alebo rumu. Vyberte si tak, aby vám váš čerešňový koláč chutil 🙂
Môžeme sa pustiť do cesta – vo väčššej mise zmiešame všetky suché ingrediencie. Pridáme k nim vajcia, mlieko a olej a poriadne zmiešame, najlepšie elektrickým spotrebičom: ručným mixérom alebo kuchynským robotom.
Do pripraveného cesta pridáme približne polovicu čerešní, premiešame a vylejeme na plech, ktorý si buď vystelieme papierom na pečenie, alebo vymastíme a vysypeme hrubou múkou. My sme zvolili okrúhlu tortovú formu, pri tomto koláči je totiž dôležité, aby bol plech na pečenie hlbší.
Pečieme v predhriatej rúre na 200 stupňov približne 25 – 30 minút. Upečený koláč dozdobíme zvyšnými čerešňami a polejeme sirupom.
Máte vlastný overený recept na čerešňový koláč, ktorý by sme mali vyskúšať? Pošlite nám ho do správy na našom Facebooku alebo nám napíšte na press@redakcia.