Jačmenné krúpy: potravina našich predkov

V minulosti mali naši predkovia menšie možnosti na to, aby bol ich tanier pestrý a plný luxusných dobrôt. Stravovali sa veľmi jednoducho, no pritom s vyšším kalorickým indexom, aby pokryli straty tuku pri náročnej práci okolo statkov a dobytka. Základom ich stravy bola zelenina, zemiaky, jednoduchý domáci chlieb, strukoviny a tiež krúpy. Jedli ich na niekoľko spôsobov a tak sa krúpy tešili veľkej obľube. Svoju pozíciu „superpotraviny“ si však získali aj v 21. storočí. Viete, ako krúpy pripraviť a čo v sebe ukrývajú?

Sú krúpy minulosťou?ear-1494038_1280

V dnešnej dobe sme zvyknutí na luxus na tanieri a často krát konzumujeme veci o ktorých naši predkovia nemali ani potuchy. Exotické ryby, kaviár, podivné druhy zeleniny a ovocia a tiež strukoviny, ktoré sa viac vyskytujú v krajinách Stredného východu ako v našich nadmorských výškach. Spomínanými strukovinami sú obľúbený kuskus, bulgur, či quinoa. Niekedy ale zabúdame na to, že máme jačmenné krúpy, ktoré sú plné vitamínov a prospešných látok. Navyše sú jednoduché na prípravu a ich variabilita je tiež iba benefitom.

Krúpy boli potravinou, ktorú s obľubou konzumovali naši predkovia. A dobre vedeli prečo! Dodali im energiu na to, aby sa vedeli starať nielen o deti, pozemok ale aj o celé polia a statky. Sú produktom z jačmeňa, ktorý v tej dobe pestovala každá rodina a tak boli krúpy ihneď po ruke a hlavne na stole.

Prečo konzumovať jačmenné krúpy?

  • Zrýchľujú metabolizmus
  • Podporujú trávenie
  • Uľahčia vyprázdňovanie
  • Zvyšujú vylučovanie žlče
  • Poradia si s vysokým (LDL) cholesterolom v krvi
  • Regulujú hladinu cukru v krvi
  • Pomáhajú pri redukcii hmotnosti
  • Pôsobia ako prírodný detoxikačný prostriedok organizmu
  • Podporia pevnosť tkanív a hlavne pevnosť kostí
  • 100g krúpov obsahuje len 370kJ
  • Obsahujú omega 3 a 6 mastné kyseliny
  • Sú zásobárňou vlákniny a bielkovín
  • Obsahujú minerálne látky ako kremík, horčík, selén, fosfor, či vápnik

Použitie krúpov v kuchynieating-2297935_1280

Jačmenné krúpy sú všestrannou potravinou. Používajú sa do polievok, omáčok, fašírok, či sa konzumujú iba samostatne a to vo forme kaše. Niektorí ľudia ich tiež používajú ako chutnú náplň do zabíjačkovej jaternice. Krúpy tak v tomto prípade vedia plne nahradiť ryžu. Sú vhodné aj ako príloha k pečenému mäsu, či zelenine na grile. Ak vás omrzelo klasické ryžové rizoto, ryžu nahraďte krúpami. Ak chcete šalát niečím obohatiť, tak si uvarte krúpy a pridajte ich do šalátu. Ten bude razom zdravší a tiež vás dlhšie zasýti. Ak máte chuť na sladký dezert, tak krúpy môžete pridať aj do koláčov, či iných sladkých dezertov. Fantázii sa medze nekladú.

Na záver zopár „krúpových“ receptov..

Krúpové rizoto

Na prípravu tejto pochúťky budete potrebovať predovšetkým krúpy a to rovných 300g. Ďalej cibuľu, cesnak, soľ, huby- najlepšie šampiňóny, 2ks paradajok a 1 papriku. Aby sme mohli celý recept uskutočniť, potrebujeme ešte tuk, na ktorom sa bude opekať cibuľový základ. Môžete použiť maslo, olej alebo kokosový olej, či tekvicovú verziu oleja. Na rozpálenom oleji opražíme cibuľku a cesnak a pridáme k nim aj huby. Po minúte praženia pridáme prepláchnuté krúpy a celú zmes zalejeme 4dcl teplej vody. Chvíľu zmes dusíme a neskôr pridáme nakrájané paradajky a papriku. Keď sú krúpy mäkké, celé to osolíme a okoreníme a odstavíme z plameňa. Dobrú chuť!

Klasická krúpová kaša nielen pre začiatočníkov

Táto kaša je veľmi populárna a tiež jednoduchá na prípravu, pretože ju zvládne naozaj každý. Pripravte si 1 hrnček krúp, 2 hrnčeky vody, soľ, olej a korenie. Krúpy premyjeme a zalejeme ich 2 hrnčekmi vody. Pridáme soľ a korenie a necháme ich variť. Po tom, čo sa na hladine objavia bublinky zmes dajte na menší plameň a 20 minút pomaly varte- podobne ako klasickú ryžu. Po ubehnutom čase ich odstavte a ešte pár minút nechajte „dôjsť“. Následne máte na výber dve možnosti. Buď si z krúpov urobíte sladkú kašu alebo slaný dezert. Výber je len a len na vás. Práve v tomto smere sú krúpy veľmi vďačné, pretože sa dajú pripraviť zakaždým inak.

Tak čo? Dáte krúpom na vašom tanieri šancu?

 

Ilustračné foto:pixabay.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *