ČlánkyMagazínOvocie a zeleninaTop

Biela a zelená špargľa – aký je medzi nimi rozdiel a ako ich konzumovať?

Jarné a letné mesiace prinášajú so sebou nielen teplejšie počasie a kvitnúcu prírodu, ale aj pestrosť na tanieri. Medzi ikonické dobroty patrí aj špargľa. Táto zelená a biela delikatesa oslovuje nielen svojou výnimočnou chuťou, ale aj pestrosťou využitia v kuchyni. V tomto článku sa pozrieme na porovnanie medzi bielou a zelenou špargľou, ich výhody a rôzne spôsoby prípravy a konzumácie.

Biela špargľa. Foto: Shutterstock
Biela špargľa. Foto: Shutterstock

Bielá špargľa: Jemná elegancia na tanieri

Bielu špargľu často označujú za kráľovnú špargľového kráľovstva. Jej charakteristická bledá farba vzniká tým, že je pestovaná pod zemou, chránená pred slnečnými lúčmi. Táto metóda pestovania zabezpečuje, že má biela špargľa jemnejšiu a nežnejšiu chuť v porovnaní so zelenou variantou. Je to ideálna voľba pre tých, ktorí preferujú jemné, lahodné chute.

Bielu špargľu je najlepšie konzumovať po dôkladnom olúpaní, pri ktorom odstránime vonkajšiu, tvrdšiu vrstvu a odhalíme jemný vnútorný jadrný stonok. Môže sa variť, dusiť alebo grilovať a je skvelým doplnkom k rybám, kurčaťu alebo vajciam.

Zelená špargľa. Foto: Shutterstock
Zelená špargľa. Foto: Shutterstock

Zelená špargľa: Osviežujúca chuť prírody

Na rozdiel od svojej bielej sestry rastie zelená špargľa nad zemou a je vystavená slnečným lúčom. Jej vystavenie slnku zabezpečuje, že zelená špargľa obsahuje viac chlorofylu a má výraznejšiu chuť. Je to skvelá voľba pre tých, ktorí preferujú intenzívnejšie a osviežujúce chute.

Zelená špargľa nepotrebuje olúpanie a môže sa priamo variť, grilovať, smažiť alebo dokonca konzumovať surová v rôznych zeleninových šalátoch. Je to vynikajúci zdroj vitamínov a vlákniny.

Šalát so špargľou. Foto: Shutterstock
Šalát so špargľou. Foto: Shutterstock

Rozmanité spôsoby prípravy a konzumácie

Obidve varianty špargle sa vynikajúco hodia do rôznych kulinárskych kreatívnych postupov. Môžu byť súčasťou cestovín, rizota, polievok, šalátov, omáčok alebo samostatnou prílohou.

Nezáleží na tom, či uprednostňujete jemnú eleganciu bielych špargľových stoniek alebo osviežujúcu chuť zelenej špargle, experimentujte s rôznymi spôsobmi prípravy. Vďaka svojej všestrannosti a výživovým výhodám by mala byť neodmysliteľnou súčasťou vášho jedálnička.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *