Cake pops: koláče na paličkách

Hovorí vám niečo anglický názov označujúci netradičnú maškrtu, cake pops? Doslovne by sme to mohli preložiť ako lízankový koláč, no a niečo pravdy na tom skutočne bude.

Aj tento výstrelok v oblasti gastronómie k nám prišiel zo západu, odkiaľ pochádza väčšina nápadov na obmenu tradičných pochúťok. Veľké svadobné torty pomaly vytláčajú drobné koláčiky, ktoré už napohľad lákajú k zahryznutiu. K tomuto trendu patria aj spomínané cake pops. Tie sa svojej veľkej sláve tešia najmä na oslavách a svadobných hostinách, kde sú najčastejšie súčasťou takzvaného candy baru.

cake-pops-684163_1280 (1)Neprehliadnuteľný koláčik

Cake pops nie je ťažké rozlíšiť a nájsť na stole plného jedla. Sú to malé guľaté koláčiky zapichnuté na paličke. Veľkou výhodou je ich všestrannosť čo sa týka dizajnu. Na internete je veľké množstvo receptov a fotografií s nápadmi dotvorenia týchto koláčových lízaniek. Bez debaty však majú najväčšie využitie na svadbe. Pre hostí môžu predstavovať malé občerstvenie pri candy bare. Rovnako tak na nich môžete napísať aj mená a vytvoriť z nich malé vtipné menovky na svadobné stoly. Tým pádom máte postarané aj o tradičnú výslužku, ktorú si hostia môžu vziať na pamiatku.

Ide to aj bez receptu

Neexistuje jeden celkom tradičný a pravý recept na výrobu tohto dezertu. Je to teda rovnako ako pri ich zdobení len na vašej fantázii a chuti.

Koláčové lízatko môžete vytvoriť aj zo zvyškov torty alebo koláčových odrezkov. Zvyčajne je potrebné k týmto odrezkom, napríklad z čistého nepotrebného korpusu pridať aj nejakú esenciu alebo kúsok punču či rumu. Netreba to však preháňať, aby guľôčky neskôr zvládli držať svoj tvar a nerozpadávali sa.

V súčasnosti už takmer na všetko existuje prístroj, ktorý nám uľahčuje prácu, a to platí najmä pre kuchynské spotrebiče. Ak je vaším snom mať cake pops na oslave, môžete si pomôcť aj takzvaným „pop makerom“, teda špeciálnou pekárničkou, ktorá vám s ich výrobou pomôže. Ešte jednoduchšou a najmä lacnejšou variantou sú rôzne silikónové formy.

Dekorácie podľa vašich predstáv

Čo sa týka obaľovania vymodelovaných guľôčiek, odporúča sa použiť klasická roztopená čokoláda vo vybranej farbe. Po tom, čo guľôčky obalíte čokoládou ich nezabudnite hneď vyzdobiť, aby vám medzitým čokoláda neuschla. Na skrášlenie môžete použiť rôzne dekoratívne ozdoby alebo celkom tradičné potraviny, ktoré nájdete doma. Skúste to so zomletými orechmi či makom, strúhaným kokosom alebo mandľovými lupienkami. Ak by ste mali už viac skúseností s fondánom, tak by ste ním mohli obaliť aj tieto guľaté koláčiky na paličke, prípadne vyrezať miniatúrne ozdoby.

Spomínali sme, že tento koláčový „výstrelok“ priputoval zo západu, odkiaľ prichádza pomerná časť nápadov na netradičné torty a zákusky. S koláčikmi na paličkách sa spája ďalší skvelý nápad ako oživiť a ozvláštniť svadobnú hostinu alebo akúkoľvek inú party. Guľôčky je možné naaranžovať akokoľvek, a preto by ste mohli vyskúšať ich pozapichovať aj do celkom obyčajného tortového korpusu, ktorý by slúžil ako držiak na cake pops.

„Uskladnenie“cakes-654829_1920

Ak sa rozhodnete pre tento druh sladkého občerstvenia, môžete použiť viacero verzií ich uloženia na stoloch. Jednou z možností je pozapichovať ich do niečoho pevnejšieho, napríklad korpusu. Jednoduchým, no tiež efektívnym spôsobom môže byť aj to, keď len jednoducho otočíte paličkou nahor. K tomu vám postačí akýkoľvek podnos. Treťou a určite nie poslednou možnosťou je vložiť ich do sklenného pohára tak, ako sa obvykle ukladajú slané tyčinky.

Napokon sa treba rozhodnúť či ich chcete napichnúť na drevené paličky alebo obmeniť tento najbežnejší spôsob. Napichovať ich môžete na plastové paličky, ako pri skutočných lízankách alebo použiť slamky či dokonca sladké trubičky plnené chutnou plnkou.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *