Cesnak a pór: môžete si ich vypestovať aj na svojej záhradke

O liečivých účinkoch cesnaku ste sa už iste dočítali aj dopočuli veľa. V Sovietskom zväze ho nazývali „ruský penicilín“. Obsahuje totiž látku alicín, vďaka ktorej má antibakteriálne a antivírusové účinky. Mnohí ho považujú dokonca za lepší a účinnejší ako antibiotiká. Aj pór má priam neuveriteľné, priaznivé účinky na náš organizmus. Už naši dávni predkovia ho zaraďovali na svoje stoly, predovšetkým u Rimanov bol veľmi obľúbený a nazývali ho „porrinae“. Viete ako si ich vypestovať a mať ich potom kedykoľvek poruke?

 

Cesnak a zdravie

Cesnak dokáže eliminovať také druhy mikroorganizmov, ktorým neuškodia ani antibiotiká. Už v antickom grécku ho používali ako liečivo, zatiaľ čo v stredoveku ľudia verili, že ich ochráni pred zlými silami alebo upírmi.

Kedy a ako ho vysádzať?

Hoci sa cesnak väčšinou spája s  južanskou kuchyňou a teplým podnebím, viete si ho vypestovať aj u vás doma. Môžete ho vysádzať po skorej zelenine. Takmer vôbec ho  nenapádajú choroby ani škodcovia. Vysaďte ho na jeseň, v zime dozreje a na jar bude vítanou ozdobou vášho jedálnička.

Cesnak vysaďte do ľahkej až stredne ťažkej pôdy a dostatočne ho hnojte. V septembri preňho pripravte vhodné miesto s dostatkom slnka a do pôdy zapracujte dobre uležaný kompost. Strúčik cesnaku zasaďte 60 až 70 cm hlboko. Pri veľkom suchu ho dostatočne zalievajte a dbajte, aby ho neobrastala burina. Keď sa vám objavia súkvetia, odštipujte ich, pretože cesnak sa rozmnožuje vegetatívne.

Ako ho uskladniť?

Listy cesnaku začínajú žltnúť na jar a v lete a to je znamenie, že ho treba pozbierať. Nečakajte zbytočne dlho, pretože aj cesnaku môže klesnúť trvanlivosť. Cesnak by ste mali zberať ručne a dosušiť na vzdušnom tienistom mieste. Môžete ho aj zviazať do zväzkov a zavesiť na miesto, kde nie je priame slnko. Keď paličky cesnaku zoschnú, odstráňte zvyšky listov a uložte ho na suché a svetlé miesto.

Pór a jeho tajomstvá

Francúzi ho dodnes považujú nielen za zeleninu, ale aj za korenie a pre všetky ostatné krajiny sveta je vychýrenou pochúťkou. Pomáha aj našej pleti a vlasom, mohli by sme ho nazvať omladzujúcou kúrou. Je prospešný aj pri prekrvení organizmu, prevencii a liečbe kŕčových žíl.leek-healthy-nutrition-cook-cut-food-vegetables

V porovnaní s cesnakom

Pór považujeme za pestovateľsky náročnejšiu rastlinu ako cesnak. Ide o dvojročnú rastlinu, teda za jeden rok sa vám pod zemou objaví malá biela cibuľka a na druhý rok už na povrchu uvidíte kvetný stvol. Pór by ste mali zasadiť do ťažšej a primerane vlhkej pôdy, často ho hnojiť, keďže táto rastlina potrebuje dostatok živín. Pór má poriadne dlhé korene, a preto sa presvedčte, že pôda, do ktorej ho plánujete zasadiť, má dostatočnú hĺbku a je dobre prepracovaná. Môžete použiť hriadku po inej zelenine.leek-vegetables-frisch-healthy-allium-porrum

Ak chcete mať na jeseň na stole krásnu úrodu, siať musíte už v marci. Ako na to? Niekoľko týždňov pred sadením vykopte hriadku hlbokú asi 10 cm, dno prehrabte rýľovacími vidlami a pridajte dobre vyzretý kompost. Naň späť nahrňte asi polovicu vyhrabanej zeminy. Samotný pór potom posaďte asi do hĺbky 10 mm, najlepšie do dvojriadkov.

Pór sa vyberá rýľovacími vidlami. Zaobchádzajte s nimi opatrne, aby sa nepoškodili stonky. Následne by sa mal umyť a očistiť od prebytočných koreňov. Najdôležitejšou časťou zberu je skrátiť nadzemnú časť stonky asi o jednu tretinu.

Pór aj cesnak môžu byť ozdobou vašich stolov a obohatením vášho jedálnička. Tak bežte do záhradníckych potrieb a hurá do sadenia.

Ilustračné foto: visualhunt.com

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *