Cibuľa v hlavnej úlohe: naučte sa vyberať ako profík
Nie je cibuľa ako cibuľa. Vyberáte do svojich receptov tú, ktorá sa vám práve objaví v chladničke? Nemusí to byť vždy najlepšia voľba. Aj taká „drobnosť“ môže výrazne ovplyvniť chuť jedla.
Žltá cibuľa
Je najvhodnejšou voľbou pri varení. Má plnú, výraznú chuť a intenzívnu vôňu. Skvele sa hodí do polievok či omáčok. Ide o najbežnejšie dostupný druh cibule, ktorý by sa mal skladovať na chladnom a suchom mieste.

Biela cibuľa
Má sladšiu a jemnejšiu chuť, no zároveň chrumkavú konzistenciu. Práve tá určuje jej ideálne využitie. Jej chuť najlepšie vynikne pri restovaní, v chutney alebo v čerstvej domácej salse.

Červená cibuľa
Ak varíte už dlhšie, určite viete, že červená cibuľa je skvelá aj bez tepelnej úpravy. Výborne dopĺňa sladšie jedlá a zvýrazňuje ich chuť. Guacamole, nakladané uhorky či šaláty sa s ňou menia na skutočnú delikatesu.

Šalotka
V receptoch býva šalotka často zanedbávaná a nahradzovaná obyčajnou cibuľou, ktorú máme práve po ruke. Nie je to však to isté. Šalotka má oveľa delikátnejšiu a jemnejšiu chuť. Varením by ste o túto chuť prišli – a to by bola škoda. Používajte ju tak, aby jej chuť vynikla sama o sebe – napríklad v šalátoch, dresingoch alebo v studených jedlách.

Jarná cibuľka (zelená)
Chrumkavá, voňavá a jemná. V porovnaní s ostatnými druhmi cibule je výrazne decentnejšia a jedlu dodáva jedinečnú arómu. Dá sa použiť celá – teda zelená vňať aj biela časť. Často ju nájdete v ázijských receptoch. Jej nevýhodou je, že kvôli absencii šupkového obalu nevydrží čerstvá tak dlho ako klasická cibuľa.

Cibuľa je jednoznačne zložitejšia surovina, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Jej správne použitie dokáže priniesť chuťové zmeny, ktoré si niekedy ani neuvedomujeme. Vyberajte ju preto s vedomím, že každý druh môže vaše jedlo obohatiť svojím vlastným spôsobom. A rozhodne ju nevyraďujte zo svojho jedálnička – je totiž univerzálny všeliek.