Zelenina

Cibuľa v hlavnej úlohe: naučte sa vyberať ako profík

Nie je cibuľa ako cibuľa. Vyberáte do svojich receptov tú, ktorá sa vám práve objaví v chladničke? Nemusí to byť vždy najlepšia voľba. Aj taká „drobnosť“ môže výrazne ovplyvniť chuť jedla.

Žltá cibuľa

Je najvhodnejšou voľbou pri varení. Má plnú, výraznú chuť a intenzívnu vôňu. Skvele sa hodí do polievok či omáčok. Ide o najbežnejšie dostupný druh cibule, ktorý by sa mal skladovať na chladnom a suchom mieste.

Žltá cibuľa
Foto:Shutterstock

Biela cibuľa

Má sladšiu a jemnejšiu chuť, no zároveň chrumkavú konzistenciu. Práve tá určuje jej ideálne využitie. Jej chuť najlepšie vynikne pri restovaní, v chutney alebo v čerstvej domácej salse.

Biela cibuľa
Foto:Shutterstock

Červená cibuľa

Ak varíte už dlhšie, určite viete, že červená cibuľa je skvelá aj bez tepelnej úpravy. Výborne dopĺňa sladšie jedlá a zvýrazňuje ich chuť. Guacamole, nakladané uhorky či šaláty sa s ňou menia na skutočnú delikatesu.

Červená cibuľa
Foto:Shuttertock

Šalotka

V receptoch býva šalotka často zanedbávaná a nahradzovaná obyčajnou cibuľou, ktorú máme práve po ruke. Nie je to však to isté. Šalotka má oveľa delikátnejšiu a jemnejšiu chuť. Varením by ste o túto chuť prišli – a to by bola škoda. Používajte ju tak, aby jej chuť vynikla sama o sebe – napríklad v šalátoch, dresingoch alebo v studených jedlách.

Šalotka
Foto:Shutterstock

Jarná cibuľka (zelená)

Chrumkavá, voňavá a jemná. V porovnaní s ostatnými druhmi cibule je výrazne decentnejšia a jedlu dodáva jedinečnú arómu. Dá sa použiť celá – teda zelená vňať aj biela časť. Často ju nájdete v ázijských receptoch. Jej nevýhodou je, že kvôli absencii šupkového obalu nevydrží čerstvá tak dlho ako klasická cibuľa.

Jarná cibuľka
Foto:Shutterstock

Cibuľa je jednoznačne zložitejšia surovina, než by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Jej správne použitie dokáže priniesť chuťové zmeny, ktoré si niekedy ani neuvedomujeme. Vyberajte ju preto s vedomím, že každý druh môže vaše jedlo obohatiť svojím vlastným spôsobom. A rozhodne ju nevyraďujte zo svojho jedálnička – je totiž univerzálny všeliek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *