Dobroty, v ktorých kraľuje Acidko
Acidko je kyslomliečny nápoj, ktorý milujeme. Môžeme si ho dopriať nielen samostatne ako nápoj, ale môžeme si z neho tiež pripraviť chutné slané aj sladké dobroty.
VEGETARIÁNSKE CUKETOVÉ PLACKY
4 porcie
Suroviny:
1 stredne veľká cuketa
50 g rukoly
2 vajcia
125 ml Acidka bieleho plnotučného
1 šálka polohrubej múky, môže byť aj špaldová
20 g medvedieho cesnaku
soľ
mleté čierne korenie
olej na smaženie
Na šalát:
reďkovky, pažítka
Acidko biele
soľ, mleté čierne korenie
Postup:
- Očistenú cukinu nahrubo nastrúhame. Osolíme a chvíľu necháme postáť, aby pustila prebytočnú šťavu a jemne vyžmýkame. Cesto nebude riedke a placky sa nebudú rozpadávať.
- Pridáme nadrobno nasekanú rukolu a medvedí cesnak, dodajú plackám pikantnú chuť. K zelenine a bylinkám pridáme potom celé vajcia, Acidko, múku, ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Všetko jemne premiešame – konzistencia cesta by mala byť podobná ako pri zemiakových plackách.
- Malé placky smažíme na rozohriatom oleji do zlatista z oboch strán.
- Acidko zmiešame s nadrobno nakrájanou pažítkou, ochutíme soľou a korením. Reďkovky nakrájame na tenučké plátky, prelejeme Acidkovým nálevom a podávame k plackám.
SLIVKOVÉ GULE S MALINOVÝM COULIS
4 porcie
Suroviny:
900 g zemiakov uvarených v šupke
200 g múky polohrubej
100 g múky hrubej
100 ml Acidka bieleho plnotučného
½ KL soli
slivky
Na posypanie:
100 g strúhanka
30 g práškový cukor
50 g maslo
5 g jahodový prach
Malinové coulis:
250 g mrazených malín
100 g trstinového cukru
Postup:
- Uvarené zemiaky v šupke očistíme, nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme polohrubú múku, hrubú múku, Acidko, vajce a soľ. Vypracujeme hladké cesto.
- Menšie čerstvé slivky umyjeme, nakrojíme, vyberieme kôstku. Z cesta kúsok odkrojíme, na pomúčenej dlani z neho vytvarujeme tenšiu placku. Vložíme doň slivku a vytvarujeme guľku.
- Na panvici nasucho opražíme strúhanku s práškovým cukrom a jahodovým práškom.
- Maliny s trstinovým cukrom rozvaríme v hrnci. Potom ich rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko, aby vznikla hladká omáčka – malinové coulis.
- Gule varíme vo vriacej, jemne osolenej vode približne 6 minút. Keď sú hotové, vyplávajú na povrch.
- Slivkové gule polejeme roztopeným maslom, posypeme opraženou strúhankou, cukrom a podávame s malinovým coulis.
SMOOTHIE S ACIDKOM A GRANÁTOVÝM JABLKOM
2 porcie
Suroviny:
30 g malín
30 g čučoriedok
½ granátového jablka
250 ml Acidka Vanilka
5 g badiánu
1 PL chia semienok
20 g medu
Postup:
- Maliny a čučoriedky dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať.
- Do mixéra dáme ovocie, jadierka z granátového jablka, med, chia semienka, badián, Acidko Vanilka a mixujeme dohladka.
- Podávame vo vysokých pohároch, nápoj môžeme ozdobiť podľa vlastnej fantázie.
Recepty a foto: Rajo