ČlánkyMagazínOvocie a zelenina

Goji: Červený diamant z Ázie

Netradičný druh ovocia nazývaný goji sa v krajine svojho pôvodu považuje priam za prírodný zázrak. Na prvý pohľad je to len obyčajný krík, no ukrýva v sebe veľa zdravia. Možno aj preto ho v Ázii vnímajú ako červený diamant.

goji-berries-642122_1280Kustovnica čínska pochádza z údolí himalajských vrchov Nepálu a Tibetu. Plody goji dozrievajú od júla do októbra. Sú veľmi vzácne a zdraviu prospešné. Už niekoľko storočí patrí goji do tradičnej čínskej medicíny. Okrem toho, že podporuje metabolizmus, pomáha aj pri dosahovaní vysokého veku. Prispel k tomu aj mýtus o Číňanovi, ktorý sa pravidelnou konzumáciou goji dožil až 252 rokov. U nás si tento druh ovocia získava popularitu pomalšie.

Ak sa rozhodnete ochutnať goji, najlepšie je ho pridať do krupicovej kaše, cereálnej zmesi, rôznych jogurtov, či ovocných koktailov. Z goji si môžete uvariť aj osviežujúci čaj, ktorý je v Číne nazývaný nápoj mladosti. Na jeden liter vody sa odporúča použiť tri až štyri čajové lyžičky. Stačí lúhovať tri minúty. Plody potom pokojne skonzumujte. Pre tých, ktorí sa rozhodli pre redukčnú diétu, sa odporúča obohatiť svoj jedálniček o niekoľko plodov goji denne. Kombinácia vlákniny a chrómu zaisťuje kontrolu cukru v krvi. S množstvom však opatrne. Vedci odporúčajú, aby dospelí nepresiahli dennú dávku 30 gramov a dieťa do desať rokov by nemalo prekročiť polovičnú dávku.

goji-324932_640Už dlhý čas je kustovnica záujmom mnohých vedcov. Podarilo sa im zistiť, že je zdrojom antioxidantov, ktoré neutralizujú voľné radikály spôsobujúce starnutie organizmu. V červených plodoch objavili látky podporujúce celý náš organizmus. Okrem toho sú plné betakaroténu, vitamínov B, C, E a radí sa tiež k afrodiziakám na zvýšenie vitality a pohlavnej aktivity.

 

foto: pixabay.com

 

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *